Hart en Ballingschap

In mijn woonkamer kijk je uit op de prachtige tuin, maar ook op de parkeerplaats van St. Jozef en het groen rondom de begraafplaats in Sappemeer.

Sinds jaar en dag staat in dit gebied een H. Hartbeeld.

Onlangs is de sokkel, het hekwerk en de grondbedekking stevig opgeknapt. Hulde aan alle vrijwilligers die hieraan hebben bijgedragen!

Het beeld herinnert aan een tijd waarin de H. Hartdevotie een grote plaats innam. In heel katholiek Nederland werd op de eerste vrijdag van de maand, aandacht besteed aan het H. Hart van Jezus. Onze Irakese parochianen in Veendam houden nog altijd in juni speciale vieringen rond het H. Hart.

De klank die het ‘Heilig Hart’ heeft gekregen is misschien wat stoffig geworden.

Maar de diepere betekenis van de devotie is zeker niet uit de tijd.

Het gaat uiteindelijk om de liefde van Christus voor ons.

Hij wil met ons een verbond aangaan en ons laten delen in zijn goede gaven.

Het Heilig Hart roept bovendien op tot barmhartigheid: houd je hart bij al wat je doet!

 

Pas is er een nieuwe bisschop benoemd voor ons bisdom: Mgr. Ron van den Hout. Hij heeft onder z’n nagelnieuw heraldisch wapen, een intrigerende spreuk staan: ‘In exilio spes’: in ballingschap is er hoop.

Ballingschap is een belangrijk woord uit het Oude Testament, maar ook een woord dat weer meer gebruikt wordt nu wij als christenen in Nederland een minderheid geworden zijn.

Ballingschap klinkt als ‘verlaten zijn, afstand, in moeilijkheden’.

Toch is er hoop!

Ballingschap heeft in de heilsgeschiedenis steeds geleid naar vernieuwing en toekomst. Moge dat – met de barm-hart-igheid – ook voor onze situatie gelden!

 

Pastor Bert van der Wal

 

Deel dit artikel