Mei: de Mariamaand

Oorsprong

De Romeinen noemden de meimaand naar de moedergodin Maia. Ze vereerden deze Griekse moedergodin om de natuur tot bloei te laten komen. Daarom noemden ze de maand waarin het voorjaar zich nadrukkelijk manifesteert Maius. In het Latijn is die naam ook verwant aan maior (groter) en maiestas (aanzien, pracht, hoog in aanzien, verheven zijn). Alle oudere betekenissen van het woord maia en mei passen perfect bij Maria, die bij veel mensen hoog in aanzien staat en als hemelse moeder vereerd wordt. In de Middeleeuwen ontstond in Italië het gebruik om mei toe te wijden aan Maria, de Moeder Gods.

In de jaren zestig van de vorige eeuw wijdde paus Paulus VI zelfs een speciale encycliek aan de Mariamaand mei (Menso Maio = Over de maand mei). Daarin schrijft hij dat de Mariaverering nooit los gezien kan worden van haar zoon Christus: “Omdat Maria immers met recht beschouwd kan worden als de weg die ons voert tot Christus, is elke ontmoeting met haar vanzelf ook een ontmoeting met Christus.” Daarmee sluit de Mariaverering in mei ook weer nauw aan bij de Paastijd die tot Pinksteren duurt.

Bedevaarten

Parochies besteden in de meimaand extra aandacht aan de devotie tot Maria. Dat gebeurt door het organiseren van rozenkranssessies, een bloemen- en kaarsenhulde bij Mariabeelden, het houden van Mariaprocessies en het organiseren van bedevaarten naar Mariaoorden zoals Lourdes en Heede.

Rozenhoedje

Op een aantal locaties in onze parochie wordt in de maand mei wekenlijks het rozenhoedje gebeden. Wat is het verschil tussen een rozenhoedje en de rozenkrans bidden? Wanneer je één keer het gebedssnoer bidt, dan heb je een rozenhoedje gebeden. Dat bestaat uit het kruisteken, de geloofsbelijdenis, drie Weesgegroetjes en vijf tientjes van telkens een Onze Vader, tien Weesgegroetjes en het Eer aan de Vader. Bij elk tientje kan je mediteren over een geheim van de rozenkrans. Afsluiten doe je met het kruisteken. Om de rozenkrans te bidden, ga je vier keer het gebedssnoer rond. Je hebt dan gemediteerd over alle twintig geheimen van de rozenkrans.

Activiteiten in de Mariamaand

Rozenhoedje bidden

– Hoogezand-Sappemeer

Woensdag 1, 8, 15, 22 en 29 mei

Aanvang     10.15 uur

Vanaf 10.00 uur kunt u binnenlopen en een kop koffie drinken.

– Veendam

Dinsdag      7, 14, 21 en 28 mei

Aanvang:    10.30 uur

Vanaf 10.00 uur kunt u binnenlopen en een kop koffie drinken.

– Winschoten

Dinsdag      7, 14, 21 en 28 mei