Met frisse moed……………

Nu de meeste mensen weer van vakantie terug zijn, moet je je oor eens te luisteren leggen. Bijvoorbeeld als je in de supermarkt boodschappen aan het doen bent. Vooral bij de koelvakken  – daar schijnt de meeste ruimte te zijn om gesprekken met elkaar te voeren! – spelen zich ontmoetingen af, waar vakantie ervaringen worden uitgewisseld.

 

“Wat een weer, zeg! We stonden tot onze enkels in de modder! Als je dat nog vakantie kunt noemen. We hadden beter thuis kunnen blijven!” Of: “Je had het hotel eens moeten zien, of het huisje wat we gehuurd hadden. Het leek eerder op een bouwval dan op een vakantiewoning” Of erger nog: “Vertel me niets meer over die Italianen! Op een fatsoenlijke vraag, kreeg je een snauw als antwoord!” Kortom: ontevredenheid en gemopper alom!

 

In plaats van tevredenheid te laten horen, omdat je een aantal weken aan de sleur van het dagelijkse gedoe onttrokken was, wordt er alleen uiting gegeven aan ongenoegen. Het positieve wordt niet meer gezien en in plaats van met frisse moed aan de taken te beginnen, die je te wachten staan, zeul je je ontevredenheid met je mee als een last die het toekomstig functioneren zeker niet bevordert.

 

Niet iedereen evalueert zijn vakantie op bovenstaande manier. Het kan ook zo: “Mijn vakantie is wel verregend, maar ik ben toch lekker uitgerust!” Of: “Het hotel was wel niet super, maar de verzorging was prima!” Of: “Van het huisje hadden we een andere voorstelling, maar de omgeving was er prachtig!” Of: “Het bedienend personeel aan de Italiaanse kust verstond wel niet alles, wat we zeiden, maar ze behandelden ons vriendelijk”. Zo’n evaluatie is ondanks tegenvallers positief en bevordert het toekomstig functioneren.

 

Met frisse moed er tegen aan! Je moet er immers weer een jaar tegen kunnen! Positief de nieuwe uitdagingen tegemoet treden bevordert bovendien niet alleen je persoonlijke welbevinden, maar ook de goede verhoudingen met je omgeving. Mopperaars zijn er genoeg, optimisten te weinig. Zo houd je de toekomst ook in eigen handen.

 

Pastor Bernard Buit

 

Deel dit artikel