Nederlandse bisschoppen delen in schaamte over misbruik

​De Nederlandse bisschoppen delen in de pijn en schaamte die veel gelovigen ervaren als gevolg van de recente berichten over seksueel misbruik door priesters en religieuzen in Pennsylvania en Australië. Dat schrijven ze in een gisteren gepubliceerde verklaring.

De bisschoppen benadrukken dat de Kerk er alles aan moet doen om een veilige plek te zijn voor minderjarigen. “De bisschoppen dragen hiervoor primaire verantwoordelijkheid. Wij betreuren het daarom ten zeerste dat er bisschoppen zijn die deze verantwoordelijkheid niet genomen hebben of zelfs zichzelf aan seksueel misbruik schuldig hebben gemaakt.”

Veroordelen
“De bisschoppen veroordelen seksueel misbruik, waar dit ook gepleegd wordt”, schrijven ze. “Echter vooral in de Kerk, die de opdracht heeft het Evangelie van Christus uit te dragen, mag seksueel misbruik nooit ofte nimmer voorkomen”.

In de verklaring zetten de bisschoppen verder uitgebreid uiteen wat de Rooms-Katholieke Kerk in Nederland met klachten van seksueel misbruik door medewerkers van de Kerk heeft gedaan en heden ten dage doet.