Parochiële bedevaart naar Heede

Op zaterdag 11 Mei zal de parochiële bedevaart naar Heede plaats vinden.

Geschiedenis:

Tussen 1937 en 1940 hadden hier vier kinderen verschijningen van de H. Maagd Maria. De elfjarig  Grete Ganseforth ziet op 1 november 1937 als eerste een stralende gedaante. Deze bevindt zich ongeveer 1 meter boven de aarde tussen twee levensbomen. Uit de kerk gekomen gaat ze met drie andere meisjes weer naar de plek en zo zien ze de verschijning opnieuw. Ze komen dichterbij en met gevouwen handen gaan ze naar de gedaante, die op haar beurt de kinderen vriendelijk aankijkt. Ze zijn er van overtuigd de moeder Gods te zien. Ze is gekleed in een wit gewaad, dat tot op de lichtblauwe wolk, waarop zij staat, hangt. Vanaf haar hoofd valt een lange witte sluier, die haar linkerarm bedekt, waarop zij het kindje Jezus draagt.

Dezelfde vier kinderen zien de heilige maagd ook de volgende dagen tot 13 november 1937. Alleen op 2 november (Allerzielen) zien zij de verschijning zonder het kindje Jezus. Op die dag staat Maria voor hen met gevouwen handen. Later op witte donderdag in 1938, ziet Grete Ganseforth het verschijningsbeeld nog eens. Het was de tijd van het opkomende nazisme in Duitsland. Vanwege de toeloop van pelgrims kregen de kinderen tegenwerking van de nazi’s. Ze werden meerdere malen verhoord en zelfs een tijdlang opgesloten in een psychiatrische inrichting. Ondanks de hevige tegenwerking bleven de kinderen getuigen van hun verschijningen. Tot 3 november 1940 werd Maria wel meer dan 100 maal op verscheidene plaatsen waargenomen.

Heede groeide hierdoor uit tot een bedevaartsoord en op 25 maart 2000 werden de verschijningen erkend door de plaatselijke bisschop, de bisschop van Osnabrück.

Onze Lieve Vrouw wordt in Heede vereerd als ‘Koningin van het Heelal’ en ‘Koningin van de Arme Zielen’.

Programma:

We beginnen de bedevaart om 14.00 uur met een Eucharistieviering in de kerk “St. Petrus in Ketten”en gaan aansluitend in processie naar de aanbiddingskapel.

De middag wordt om ca. 15.30 afgesloten met Kaffee en Kuchen in cafe Am Turm. We kunnen u dit alles aanbieden voor 7.00 euro per persoon. Graag betalen bij opgave. Ook kinderen en jongeren zijn van harte uitgenodigd om mee te gaan. Pastor Bernard Buit zal de bedevaart leiden.

Vervoer:

Uit Veendam

Parochianen uit Veendam die graag naar Heede willen en vervoer nodig hebben, kunnen contact opnemen met:

Ida Kriek:                              tel.: 0598 63 37 58

Valerie Mooijman               tel.: 0598 62 25 36

Uit Hoogezand

Als u graag mee wilt en geen vervoer heeft dan kunt u contact opnemen met de pastorie tijdens de openingstijden:

tel.: 0598 39 24 92

Uit Nieuwe- en Oude Pekela en Winschoten

Parochianen uit Nieuwe- en Oude Pekela en Winschoten die vervoer nodig hebben kunnen contact opnemen met:

Margret Pater:                       tel.: 0597 41 53 68  of 06 11 18 96 38

U kunt zich tot uiterlijk 8 mei opgeven bij het secretariaat van de geloofsgemeenschap Winschoten.

Tel.: 0597 43 22 77 of per Email: vituswinschoten@gmail.com