Rentmeesterschap: Groen geloven,meet je ecologische voetafdruk

                               Onze ecologische voetafdruk

 

In onze Heilige Norbertusparochie hebben we dit jaar uitgeroepen tot het jaar van het Rentmeesterschap.

Een wat moeilijk begrip, maar het betekent dat we de wereld niet voor onszelf hebben, maar om te beheren en door te geven aan volgende generaties.

Hierin past het thema onderzoek jouw ‘ecologische voetafdruk’. Je mondiale voetafdruk is het aantal mondiale hectares dat nodig is om in  jouw behoeftes te voorzien. Het is letterlijk de voetafdruk die jij op aarde achterlaat.

Rentmeesterschap en duurzaamheid begint  met een morele opdracht voor ieder van ons.

 

Paus Franciscus heeft met zijn Laudato Si  wereldwijd veel discussie los gemaakt. Het mag echter niet bij praten alleen blijven. “Groen zijn”, is niet alleen een zorg om het milieu, het is ook een morele en religieuze noodzaak om er wat aan te doen.  Als gelovigen kunnen we daarom  niet achterblijven  en dit thema  bespreekbaar  maken.  Groen geloven, hoe doe je dat? Groen geloven is duurzaam doen.  Maar, waar te beginnen? Waar haal je als individu inspiratie vandaan?

 

Op internet is heel veel te vinden over dit onderwerp. Een eerste stap kan zijn om jezelf eens de vragen te stellen: ‘Hoeveel is genoeg ‘? en “Heb ik dit echt nodig?” De aankoop van veel nodige en onnodige producten blijkt een van de grootste vervuilers te zijn. En om maar gewoon dichter bij huis te blijven, pak eens wat vaker de fiets, eet zoveel mogelijk groentes van het seizoen, koop eens duurzame kleding en  maak gebruik van  duurzame energie.

 

Om tips op maat te krijgen is een uitgebreid onderzoek naar jouw voetafdruk een aanrader.

Dit kan via www.groengeloven.com   Het kan een moreel kompas zijn en tegelijkertijd een mooie uitdaging

 

 

Deel dit artikel