Zaterdag 11 mei, Parochiële bedevaart naar Heede (2)

Heede is een dorp aan de Eems in Nedersaksen, op ongeveer zeven kilometer van de Nederlandse grens bij Bourtange. Tussen 1937 en 1940 hadden vier kinderen een verschijning van de Heilige Maagd Maria.

Hoe Heede een bedevaartsoord werd

Op 1 november 1937 ziet het elfjarig meisje Grete Ganseforth als eerste een stralende gedaante. Deze bevindt zich ongeveer één meter boven de aarde tussen twee levensbomen. Uit de kerk gekomen gaat ze met drie andere meisjes weer naar de plek en zo zien ze de verschijning opnieuw. Ze komen dichterbij en met gevouwen handen gaan ze naar de gedaante, die op haar beurt de kinderen vriendelijk aankijkt. Ze zijn er van overtuigd de moeder van God te zien. Ze is gekleed in een wit gewaad, dat tot op de lichtblauwe wolk, waarop ze staat, hangt. Vanaf haar hoofd valt een lange witte sluier, die haar linkerarm bedekt, waarop zij het kindje Jezus draagt.

Dezelfde vier kinderen zien de heilige Maagd ook de volgende dagen tot 13 november 1937. Alleen op 2 november (Allerzielen) zien zij de verschijning zonder het kindje Jezus. Op die dag staat Maria voor hen met gevouwen handen. Later op Witte Donderdag in 1938, ziet Grete Gansforth het verschijningsbeeld nog eens. Het was de tijd van het opkomende nazisme in Duitsland. Vanwege de toeloop van pelgrims kregen de kinderen tegenwerking van de nazi’s. Ze werden meerdere malen verhoord en zelfs een tijdlang opgesloten in een psychiatrische inrichting. Ondanks de hevige tegenwerking bleven de kinderen getuigen van hun verschijningen. Tot 3 november 1940 werd Maria wel meer dan 100 maal op verscheidene plaatsen waargenomen.

Heede groeide hierdoor uit tot een bedevaartsoord en op 25 maart 2000 werden de verschijningen erkend door de plaatselijke bisschop, de bisschop van Osnabrück. Onze Lieve Vrouw wordt in Heede vereerd als ‘Koningin van het Heelal’ en ‘Koningin van de Arme Zielen’.

Op bedevaart naar Heede

Op zaterdag 11 mei gaat onze Heilige Norbertusparochie onder leiding van pastor Bernard Buit op bedevaart naar Heede. We beginnen de bedevaart op 14.00 uur in de kerk ‘St. Petrus in Ketten’ en gaan aansluitend in processie naar de aanbiddingskapel. Tijdens de processie brengen we bezoek aan het graf van Grete Ganseforth. De bedevaart wordt om ca. 15.30 uur afgesloten met Kaffee en Kuchen in Café Am Turm. We kunnen u dit aanbieden voor € 7,00 per persoon, te voldoen bij aanmelding. Ook kinderen en jongeren zijn van harte uitgenodigd om mee te gaan.

Aanmelden + betalen(tot uiterlijk 6 mei)

via het secretariaat van de geloofsgemeenschap St. Vitus in Winschoten:

tel.: 0597 – 43 22 77 of per e-mail: vituswinschoten@gmail.com.

Voor vragen rondom vervoer

Vanuit Veendam:

Ida Kriek           tel.: 0598 – 63 37 58

Valerie Mooijman             tel.: 0598 – 62 25 36

Vanuit Hoogezand-Sappemeer:

U kunt tijdens openingstijden contact opnemen met het secretariaat

tel.: 0598 – 39 24 92

Vanuit Winschoten: