Kerkenpad N.O. Groningen

Als het gaat over mooie en bijzondere kerken, dan denken de meeste mensen niet meteen aan Oost-Groningen. Toch heeft onze regio op dit gebied veel te bieden, er zijn hier parels van kerken gebouwd!

Tijdens het Kerkenpad openen de kerken hun deuren voor het publiek, zodat de gebouwen niet alleen van buiten, maar ook van binnen bewonderd kunnen worden.

Onze huidige St. Vituskerk werd gebouwd in 1880. Ondanks het geringe formaat werd het gebouw uitgevoerd als een driebeukige pseudobasiliek. De architect van de Vituskerk is Alfred Tepe.  Het orgel werd in 1885 vervaardigd door de gebroeders Gradussen, orgelfabrikanten te Winssen bij Nijmegen.

Bezienswaardig zijn: de glas-in-loodramen, de kruiswegstaties en een hoogaltaar van oktober 1891, vervaardigd door B. Frijdag uit Münster. Het altaar is afkomstig uit de oude Bonifatiuskerk van Nieuwe Pekela.

Voor de zusters Franciscanessen van de Heilige Familie uit Nijmegen werd in 1936 de huidige kapel gebouwd. De kapel, welke in eigendom was van het ziekenhuis, werd door de St. Vitusparochie in 2008 aangekocht. In de kapel zijn twee beelden te zien, een van de Heilige Familie en een van de Heilige Franciscus. Verder in de ramen diverse symbolen van de Heilige Franciscus. In het midden, achter in de kapel, drie prachtige ramen, die de Heilige Familie voorstellen.

U  bent van harte welkom van 10.00 – 16.00 uur.