15 juni, naamdag St. Vitus

 

St. Vitus, zoon van een Italiaanse edelman uit Sicilië, werd op zijn 12e christen en werd daarom door zijn vader bij de keizer aangeklaagd. Deze liet Vitus, nadat hij de zoon van de keizer had verlost van epilepsie, in een pot met gloeiende olie en pek gooien. Hier stapte hij ongedeerd uit. Daarna werd hij voor een leeuw geworpen die hem echter de voeten likte. Daarna vond hij samen met zijn voedster

Crescentia en haar echtgenoot Modestus de marteldood in het jaar 304. Zijn gebeente is van Italië naar het klooster St. Denis bij Parijs gebracht. Van hieruit is zijn schedel in de St. Vituskathedraal van Praag terechtgekomen en is een gedeelte aan de voormalige abdij van Corvey te Höxter geschonken.

 

Daar het klooster van Corvey bezittingen had hier in Winschoten kwam St. Vitus als patroonheilige in Winschoten terecht. Ook de gemeente Winschoten heeft St. Vitus als patroonheilige. In het jaar 1850 werd St. Vitus officieel in het wapen van de gemeente opgenomen. Men dacht alleen dat St. Vitus een wat oudere kloosterling was uit Sicilië. Pas in 1932 kwam de toenmalige burgemeester Schönfeld er achter dat St. Vitus een jongeling van ongeveer 12 jaar was toen hij stierf.

Men heeft daarop het wapen veranderd.

Het oude wapen van St. Vitus vindt men nog terug in de rugleuningen van de stoelen op het priesterkoor. Het zijn de meubels van de burgemeester en wethouders van Winschoten uit 1896 (bouw van het stadhuis).

 

               

 

 

Relikwiehouder met een relikwie van de H. Vitus en de H. Aloysius. Deze relikwie is geplaatst in de altaartafel.

 

Traditiegetrouw zullen we de naamdag St. Vitus blijven vieren. Met na de mis zoals gebruikelijk het koffie/theemoment en dan het startsignaal voor de fietstocht door de klokken te luiden.  Aansluitend de barbeque in de pastorietuin.

 

Nog even wachten tot 15 juni 2022……….

Deel dit artikel