Afscheidstournee pastor Bernard Buit

Eind april/begin mei heeft pastor Buit met een tournee langs alle locaties afscheid genomen van onze parochie. Vanwege alle coronamaatregelen kon dat helaas niet in een gezamenlijke viering.

Maar ook op de locaties kon maar een klein aantal parochianen aanwezig zijn. Daarom blikken we op de website terug op deze tournee.

Oude Pekela

De afscheidstournee begon op zondag 18 april met een viering in Oude Pekela.

Aan het eind van de viering werd pastor Buit toegesproken door Ingrid Drent van de locatieraad. Zij bood hem namens alle parochianen van Oude Pekela een aantal cadeautjes aan. (Zie ook pag. 20) Daarna konden de aanwezigen persoonlijk afscheid nemen van pastor Buit. Natuurlijk coronaproof!

Nieuwe Pekela

Op 24 april was de laatste viering van pastor Buit in Nieuwe Pekela. Nadat pastor Buit aan het eind van de viering zijn dankwoordje uitgesproken had, nam Bernard Meulman, vicevoorzitter van de locatieraad het woord. Hij had, als afscheidscadeautje, twee potjes met bloemetjes voor in de tuin bij zich. Die zullen vast een mooi plekje krijgen in de tuin in Coevorden.

Winschoten

Op zondag 25 april ging pastor Buit voor de laatste keer voor in Winschoten. En natuurlijk werden ook hier woorden van dank gesproken, door hemzelf en door de voorzitter van de locatieraad, Harry Steentjes. Deze laatste bood pastor Buit, namens de geloofsgemeenschap, een mand met streekproducten aan.

En…. bij wijze van grapje….. een ingelijste foto van pastor Buit op het vliegveld van Istanbul (overstap Israël/Jordanië- reis) waar alles veel te duur was, maar hij met een grote grijns op zijn gezicht een  papieren Louis Vuitton-tasje gescoord had. Waarop Pastor Buit eerlijk bekende dat het tasje leeg was.

Hoogezand-Sappemeer

In Hoogezand-Sappemeer brak het laatste weekend van de afscheidstournee aan. Hier ging pastor Buit op zaterdag 1 mei voor het laatst voor in de viering.

Een aantal ‘werk’-groepen uit onze parochie hadden er voor gekozen om in deze viering aandacht te besteden aan zijn afscheid.

Als eerste sprak de voorzitter van  de locatieraad, Wim Thijssing, pastor Buit toe. Ook nu weer woorden van lof en een aantal cadeautjes, waaronder een potje Groninger lucht (tegen heimwee), een Groninger metworst, Groninger Mollebonen en van de locatieraad nog een fles wijn.

Kinderwoorddienst

Ook de kinderen en begeleiding van de Kinderwoorddienst lieten het afscheid niet zomaar voorbij gaan. Zij kwamen gezamenlijk naar voren om pastor Buit een cadeautasje te overhandigen.

In het cadeautasje zat een kaart namens alle kinderen van de Norbertusparochie.

Verder hadden de kinderen geld ingezameld. Het opgehaalde geld is omgezet in cadeaubonnen, waarvan pastor Buit iets moois kan doen / uitkiezen. En er zat ook nog een doosje met chocoladebloemetjes bij. Het cadeautje was van alle kinderen van de Norbertusparochie.

Caritasinstelling

Ook het bestuur van de Caritasinstelling had de viering in Hoogezand-Sappemeer uitgekozen om pastor Buit te bedanken voor zijn inzet. Zij deden dit bij monde van voorzitter Guus Kloosterhuis, die daarna de pastor namens de Caritasinstelling een mand met streekproducten cadeau deed.

Acolieten/misdienaars Veendam

De volgende dag kreeg pastor Buit van Patrick Sander, het ‘hoofd’ van de acolieten en misdienaarsgroep Veendam een boek met daarin bijdragen en foto’s van alle leden van de groep.

Om later nog eens te bekijken en terug te denken aan zijn tijd in de geloofsgemeenschap Veendam.

Veendam

Op zondag 2 mei eindigde de afscheidstournee door onze Norbertusparochie in Veendam. Pastor Buit had, zoals hij het zelf zei een kort afscheidswoordje voorbereid. Ondanks de enorme stapel papieren die hij daarvoor te voorschijn haalde, bleek het, gelukkig maar, inderdaad een kort woordje te zijn.

Hierna werd hij toegesproken door Kees Schröder, voorzitter van de locatieraad, die hem als aandenken aan de geloofsgemeenschap een Grunneger weerstain aanbood.

Norbertus

Hierna nam pastoor Buter het woord. Hij had een verrassing voor pastor Buit. Hij had namelijk geregeld dat paus Francsicus bij het afscheid aanwezig was. Weliswaar niet in levende lijve, maar toch ook wel bijzonder… zo’n levensgrote kartonnen foto.

Hierna werd het cadeau van onze parochie aangeboden. Bij de vraag of pastor Buit wensen had voor een herinneringscadeau aan de Norbertusparochie had hij aangegeven dat hij een icoon of beeld van de Heilige Norbertus wel mooi zou vinden. Een icoon bemachtigen, dat is niet gelukt, maar wel een fraai beeld. Dat zal zeker een mooi plekje krijgen in zijn woning in Coevorden, aldus pastor Buit. Daarna kreeg hij ook nog de doos met de overige giften /.kaarten van de parochianen.

Nadat pastor Buit voor de laatste maal in onze parochie de zegen uitgesproken had, ging hij nog even met de paus op de foto.