Bijbelse cultuurreis naar Jordanië en Israël

In de voetsporen van Jezus. Bijbelse cultuurreis naar Jordanië en Israël.

Van 11 tot en met 22 juni gingen enkele parochianen onder begeleiding van pastor Bernard Buit op reis naar Jordanië en Israël.

Tijdens onze reis naar Jordanië en Israël werden de vroegere lessen  Bijbelse geschiedenis weer springlevend. De verhalen gingen leven toen we ineens zelf in levende lijve op de berg Nebo stonden, waar aan Mozes het beloofde land werd gewezen.

De plek waar Mozes wellicht ook gestorven is. Hier werd ons het verhaal verteld van Mozes die zijn volgelingen beschermde tegen de beet van een giftige slang. “Maak zelf een giftige slang, en zet die op een paal sprak God”. Een ieder die gebeten is, en er naar kijkt, zal in leven blijven. Het beroepssymbool van de artsen is o.a. gebaseerd op dit verhaal.

Hoe zwaar is het om door de woestijn te trekken? Vraag het de deelnemers aan deze reis. De zon brandt, nergens water te vinden, en lopen in het mulle zand is topsport. Gelukkig was er tijdens onze tocht door de woestijn  enig comfort geregeld en hielpen jeeps en kamelen ons een heel eind op weg.

En bovendien konden we onderweg ook nog thee krijgen. Op de thee bij de oorspronkelijke bewoners,de Bedoïnen. Volgens hun tradities gebruikten we daar de thee, en verkochten ze ons ‘Myre’.

Jordanië is een land van tegenstellingen en verrassingen. Een zeer vredelievend land omgeven door buurlanden waar dreigingen en oorlogstaal aan de orde van de dag zijn. Een land van eindeloze kale rotsen en lege zandvlaktes, maar een prachtige historie. Voorbeeld daarvan is de ‘Rotsstad’ Petra. Een stad die uit de rotsen gehakt is, om zo verborgen te blijven voor plunderende legers.

Onder leiding van een gids  liepen we kilometers te midden van rotswanden kregen we de nodige informatie en was het  genieten van prachtige bouwwerken en  schitterende façades waaronder een amfitheater. Allemaal bouwwerken die al aan het begin van onze jaartelling ontstaan zijn. Deze stad is nu opgenomen in de Unesco wereld erfgoed lijst en inderdaad, we vielen van de ene verbazing in de andere.

Een bezoek aan de stad Jerash was niet minder de moeite waard. Deze stad was al bekend voor de jaartelling en was een van de belangrijkste Grieks-Romeinse-Byzantijnse steden in het Midden Oosten.

Door dwars door deze imposante overblijfselen als  poorten, tempels en theaters  te wandelen, werd je volledig meegezogen in de macht van het Romeinse volk en zijn legers. Een imposante drafbaan en een  theater zo groot dat het te vergelijken is met een huidig groot voetbalstadion. Dit met een niet te evenaren akoestiek. We hebben ons ervan kunnen overtuigen door dit zelf uit te proberen.

Het Meer van Galilea. Veel voor ons bekende Bijbelverhalen gaan immers over het leven van Jezus, juist in deze omgeving van het meer.

‘De wonderbaarlijke visvangst’. Werp jullie netten uit rechts van jullie boot, daar zult ge iets vangen sprak Jezus. Dit terwijl de vissers juist teleurgesteld  zonder vis van het meer waren teruggekeerd. Wat eerst niet was gelukt lukte hier wel, en met grote hoeveelheden vis kwamen de vissers deze keer over.

Ook op deze plek sprak Jezus tegen Petrus deze woorden: Zorg voor mijn kudde. Wees herder; weidt mijn lammeren en hoedt mijn schapen. (Johannes 21, 1-16).

We beleefden het allemaal. De sfeer proeven van de omgeving waar eens deze historische teksten uitgesproken zijn.  We hebben gestaan op de rots waar Jezus stond toen hij grote menigten toesprak. We gingen het Meer op in een replica van de boot waarmee ooit de vissers het water op gingen. Wij hebben er gestaan, zij het dan 20 eeuwen later, en dan  gaan  deze bekende verhalen pas écht leven.

Omdat het zondag was , feest van de H. Drie-eenheid hebben we daar met ons kleine gezelschap de eucharistie gevierd. Een viering die je in zo’n omgeving anders, maar zeker ook intenser beleefd.

Deze plek lag trouwens slechts zo’n 500 meter van de plaats waar Jezus 5000 mannen en vrouwen te eten gaf met 5 broden en 2 vissen, oftewel de ‘wonderbaarlijke broodvermenigvuldiging’.

Tijd voor de lunch. En, toepasselijker konden we het niet krijgen. Aan het meer van Tiberias aten we Petrus-vis.

Wie in het Heilige land vertoeft en het spoor van Jezus volgen wil kan natuurlijk niet om de doop van Jezus heen. Dit spoor hebben we letterlijk gevolgd tot in het water van de Jordaan. Met de voeten in het water hebben we nog eens stil gestaan bij wat het betekent om gedoopt te zijn. Met een bijzondere tekst hebben we samen nog eens onze doopbeloften  hernieuwd.

Zo sta je met je voeten in het water van de Jordaan en een tijdje later boven op de rotsen en kijken vanaf de ‘Berg der verzoekingen’ en kijk je neer op de stad Jericho. ( Mattëus 4, 1-11)

Op weg naar Jeruzalem bezoeken we Betlehem en natuurlijk de grot. Binnen in deze grot bevindt zich een zilveren ster , ter herinnering aan de geboorte van Christus. Het is niet zo dat de grot, of de stal er nog staat in al zijn eenvoud zoals dat 20 eeuwen geleden was. Nee, over deze grot is een grote basiliek gebouwd, de zogenaamde Geboortekerk. Een plek waar meerdere kerken en  kapellen gesticht zijn en  waar wij een mis hadden met uitzicht op de velden. De berghellingen  oftewel de  velden waar de herdertjes getrouwe de wacht hielden  en ’s nachts de ster zagen verschijnen boven de bewuste grot. Een van deze kerken was o.a. een Grieks Orthodoxe kerk. In deze kerk raakten we werkelijk niet uitgekeken  op  de nog originele mozaïek vloeren en wanden en de gebrandschilderde ramen. Heel veel Bijbelverhalen komen daar als een soort stripboek aan je voorbij.

Afbreuk aan de sfeer op deze historische plaatsen is jammer genoeg de omvang van de commercie. En zoals onze gids het uitdrukte; There is no business like religion business. Kerststalletjes in alle soorten en maten, Mariabeeldjes en rozenkransen en alles wat annex is aan religie. Werkelijk  te veel om op te noemen.

Omdat koning Herodes, geen onbekende  is in de verhalen rondom Jezus, hebben we ook meer over deze roemruchte heerser gehoord en gezien.

Wat, voor mij althans, niet bekend was dat hij iemand was die ook bouwkundige hoogstandjes heeft achtergelaten. Een paleis, hangend aan een rotswand, met meerdere vertrekken zoals  keuken, rustruimtes en stoombaden. En dan te weten dat dit paleis gebouwd is in het jaar 30 voor Christus. Het paleis was onderdeel van een groot fort. Ondanks de enorme hitte daar boven in de rotsen was het een spannende en interessante ervaring.

Als je de voetsporen van Jezus volgen wilt, ontkom je niet aan de Tempelberg en het tempelplein in Jeruzalem. Op dit plein stond tot het jaar 70 de Joodse tempel. Je vindt er nu ook islamitische heiligdommen zoals de Rotskoepel en de zeer bekende  AL Aqsamoskee met  gouden dak.

Deze moskee is na Mekka en Medina de heiligste plek voor de islam. Bekend is dit plein natuurlijk ook om zijn Klaagmuur.

Je staat er maar zo midden in en kijk je  met respect en verbazing om je heen. Mannen en jongens, vrouwen en meisjes strikt gescheiden maar beide groeperingen bidden zeer hartstochtelijk bladzij na bladzij uit de Thora.

De kledingvoorschriften zijn er strikt dus blote knieën worden niet getolereerd. En dan zie je maar zo een man  uit onze groep die verplicht wordt een lange rok aan te trekken, hetgeen natuurlijk wel de nodige hilariteit opleverde.

Jeruzalem is de stad waar  het gehele lijdensverhaal zich heeft afgespeeld.

We bezochten de zaal waar heet laatste avondmaal gehouden is. De plaats waar Jezus voor de hogepriester Kajafas moest verschijnen en gevangen is genomen. Niet in een comfortabele cel, maar in een meters diepe put waaruit je  onmogelijk  ontsnappen kunt. Aan de rand van deze put hebben we gestaan en met eigen ogen kunnen zien wat er zich toen heeft afgespeeld. Pastor Buit las ter plekke psalm 88 voor die eindigde met de woorden ”Enkel duisternis was zijn lot”. En dan wordt het daadwerkelijk even heel stil.

De laatste dag van ons pelgrimspad voerde ons naar de Olijfberg. Deze berg was nauw verbonden met het leven van Jezus en bood ook een prachtig uitzicht over de stad Jeruzalem. Het was ook in deze omgeving dat Jezus zijn volgelingen leerde bidden. In Lucas 11. vers 2-4 staat beschreven hoe het Onze Vader ontstaan is. En ook op deze plek is een kerk gebouwd . Het bijzondere wat we hier aantroffen; het Onze vader in honderden wereldtalen, vaak uitgevoerd in mooie mozaïeken en vele kleuren. Niet te geloven, maar ook in het Fries hebben we het Onze vader aangetroffen.

Noem de Olijfberg en de Hof van olijven en de relatie met de laatste dagen van Jezus is gelegd. De Kruisweg. En ook wij hebben deze weg afgelegd en bij alle staties stil gestaan. De kruisweg eindigde in de H. Grafkerk waar een kapel is met de graftombe.

Het was aansluiten bij de eindeloze lange rij met mensen uit de hele wereld die allemaal een glimp wilden opvangen van het graf van Jezus. Het was ook in deze kerk dat we een afsluitende mis hadden. In deze H. Grafkerk bevinden zich wel 80 kerkjes en kapellen waar op allerlei manieren het geloof beleden en gevierd wordt.

Ons bezoek aan Jordanië en Israël heeft ons een schat aan kennis, inzicht en ervaringen opgeleverd die onuitwisbaar zijn.  De Bijbelverhalen zullen wij met heel andere beelden tot ons gaan nemen.  De vele eeuwen historie heeft een beter beeld gegeven van ontwikkelingen in het Midden Oosten van vroeger en de huidige politieke ontwikkelingen. We hebben van  prachtige kunst kunnen genieten. Veel, heel veel schitterende kerken van sublieme  architecten mogen bewonderen. Mooie en bijzondere vieringen beleefd.

De sfeer kunnen proeven in de oeroude steegjes van Jeruzalem. Zo’n pelgrimstocht is een ervaring voor je leven.  En  aan wie denkt dat het allemaal wel heel serieus is, kan ik zeggen dat we ook veel gezelligheid beleefd hebben. Geslapen in tenten in de woestijn en gedanst op Jordaanse  muziek. Gewinkeld, een terrasje gepikt, en ’s avonds een kaartje gelegd. Lekker gedobberd op het zoute water van de dode zee. In de prachtige villawijken van Amman rondgereden. Allemaal onuitwisbare ervaringen.

Met dank aan pastor Buit kan ik zeggen dat de tocht in de voetsporen van Jezus een onvergetelijke is.

Annelien de Winter

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Deel dit artikel