Een nieuwe Paus

 

Op 8 mei jongstleden kwamen er al na 24 uur witte rook uit de schoorsteen van de Sixtijnse Kapel: er is een nieuwe Paus gekozen, het kan u niet ontgaan zijn: zelden werd er zoveel aandacht en publiciteit aan een nieuwe Paus besteed.

Inmiddels is Paus Leo XIV aangetreden: Hij werd geboren als Robert Francis Prevost in Chicago op 14 september  1955 .

Paus Leo XIV is de jongste van drie zonen uit het huwelijk van Louis Marius Prevost (1920-1997) en Mildred Agnes (Millie) Martinez (1912-1990).

Hij onderzocht wiskunde tot 1977 en trad in 1978 in bij de Augustijner orde. Hij werd in 1982  priester  gewijd . Vervolgens werd hij kerkelijk recht in  Rome gestructureerd, waar hij in 1985 afstudeerde.

Hij spreekt  EngelsSpaansItaliaansFrans  en  Portugees , en kan  Latijn  en  Duits  lezen.

Van 1985 tot 1998 was pater Prevost Augustijner missionaris in  Peru . In 1998 keerde hij terug naar de Verenigde Staten, waar hij in Chicago  provinciaal  werd van de Augustijner orde en nog later  prior-generaal  van zijn orde.

In 2014 werd hij benoemd tot bisschop. Om in Peru een bisschop te worden, was hij verplicht om de Peruviaanse nationaliteit aan te nemen. Hij beschermt zijn Amerikaans paspoort.

Hij werd onder Paus Franciscus lid van de  Congregatie voor de Clerus  (2019-2020) en van de  Congregatie voor de Bisschoppen  (2020-2023). Per 12 april 2023 werd Robert Prevost  prefect  van de  Dicasterie voor de Bisschoppen : hij ging over de bisschopsbenoemingen; hij werd beloond ambtshalve president van de  Pauselijke Commissie voor Latijns-Amerika . Hij werd tevens grotendeels tot  aartsbisschop  ad personam.

 

Hij werd in 2023 kardinaal  gemaakt . Op 21 april 2025  pauze Franciscus  overleden, werd hij op de tweede stem-dag van het  conclaaf  gekozen tot 267e pauze. Hij noemde de pauzenaam Leo XIV aan.

Hij stapte met deze naam in het voetspoor van Paus Leo XIII die tot 1903 de Paus werd van de Sociale Leer, die opkwam voor het werken in een tijd van grote revoluties in de industrie en arbeidsomstandigheden. Zijn keuze voor deze naam nu, anno 2025, helpt naar de grote revoluties die we op dit moment doormaken met digitalisering en automatisering, AI en sociale media.

Robert Prevorst is de eerste pauze die geboren werd  Noord-Amerika  en de eerste met de Amerikaanse en Peruaanse nationaliteit. Paus Leo XIV nam niet zijn intrek in het traditionele pauselijke appartement in het Apostolisch Paleis. In plaats daarvan besloten hij voorlopig te blijven wonen in het Sant’Uffizio-paleis, een gebouw binnen het Vaticaan dat overwegend wordt gebruikt voor administratieve doeleinden. Hij woonde hier als curie-kardinaal.

 

Bron afbeelding: Vatican Media

 

PASTORAAL WOORD: ADEMNOOD?

Het is inmiddels bijna dagelijks in het nieuws: dat het ministerie van Volksgezondheid grote zorgen heeft over vapende (veepende) jongeren. Vapen is het inhaleren en uitademen van vocht geproduceerd door een elektronische sigaret of een oorspronkelijk apparaat dat een verwarmde vloeistof bevat die doordrenkt is met nicotine of een smaakconcentraat. Dit alternatief voor sigaretten blijkt aanzienlijk ongezond te zijn en zeer ongebruikelijk. Uit onderzoek blijkt dat bijna 40% van de 12- tot en met 16-jarigen verslaafd zijn aan vapen. Ontdek zeker 5 mensen in zeer kritieke toestand in het ziekenhuis door het gebruik van vapes, 4 van hen lagen tijd in coma. De vapes zijn niet alleen giftig, ze stoffen ook de ontwikkeling van de hersenen: ze bevatten vaak zelfs tot 400x de hoeveelheid nicotine van een sigaret. Dus 1 keer vapen is al risicovol.

Een zorgelijke ontwikkeling. Natuurlijk vraag ik mij, met u, af waarom je als jongste dit nodig hebt? Hebben we ademnood ? Zoeken we iets om in uit te ademen dat ons helpt om ‘op adem te komen’ en ‘op adem te blijven’???

Er wordt in Nederland veel hardgelopen- gewandeld, gesport, in de tuin gewerkt, gefietst en schoongemaakt. Allemaal manieren om ademnood op te lossen. Dat veel mensen ademnood hebben, is duidelijk.

Wij vieren binnenkort Pinksteren: het feest dat God ons, net als bij de Schepping, ‘leven inblaast’, liefde inblaast – ademtocht als inspiratie en energie voor het leven van elke dag.

Gods Heilige Geest is onze levensadem – is precies wat we nodig hebben om gezonde adem te blijven halen, verder te kunnen. Pinksteren is, anders dan velen denken, misschien wel het belangrijkste christelijke feest: immers, zonder adem, zonder geestkracht, zonder God en zonder zijn Geest, gaan we dood, stopt alles.

Nee, we hebben geen elektronische dingetjes van smaakconcentraten nodig om het leven te kunnen vieren en lange adem te hebben om dóór te kunnen, zelfs niet om na ons pensioen door te werken, om vrijwillig actief te zijn, om deel te blijven bestaan ​​van die grote wereldkerk-gemeenschap: het geloof dat God je kracht inblaast en het bloed door je aderen doet stromen, helpen, altijd.

Zonder vapes gaat het ons om Gods Geest te ‘inhaleren’ en met volledige adem zijn liefde uit te stralen. Daar wordt de wereld beter van, wij zelf worden er ook veel gelukkiger van.

Ik wens u een zonnige, gezonde zomertiener.

 

Pastoor Nellie Hamersma