Ga op weg naar de kerk, ga op weg naar het altaar!

Op een mooie vrije zondagmiddag zat ik in het Beatrixtheater in Utrecht bij de voorstelling TINA – De Tina Turner Musical. In de openingsscene zag ik een jonge Tina Turner, toen nog Anna-Mae Bullock geheten, die in de kerk zit in Nutbush, Tennessee, Verenigde Staten. Haar vader had net de oproep gezongen: “Ga op weg naar de kerk, ga op weg naar het altaar!” Maar als de jonge Anna-Mae het vervolgens in de kerk op een swingend zingen zet, krijgt ze later een fikse uitbrander van vader. Hoe ze later de wereldberoemde zangeres Tina Turner is geworden, is het verhaal van de musical en inmiddels onderdeel van de muziekgeschiedenis.

Hoewel het kerkelijk jaar pas op de eerste zondag van de Advent begint, staan we elk jaar in de maand september stil bij het begin van een nieuw “werkseizoen” in de kerk. Na hopelijk een goede en welverdiende vakantie met veel ontspanning en zon (hoewel voor sommigen iets minder zon en lagere temperaturen ook heel aantrekkelijk kunnen zijn), pakken we de draad in onze parochie weer op. De eerste doopvieringen in september zijn alweer voorbereid, u bent van harte welkom bij de Vredeswandeling op Schiermonnikoog en een week later bij de viering van Startzondag in Oude Pekela. Na twee jaar kunnen we voor de ouderen in onze parochie weer de Bezinningsdag in De Binding in Oude Pekela organiseren en de Vrijwilligersmiddag in de geloofsgemeenschap Hoogezand-Sappemeer kan gelukkig ook doorgang vinden. Wij als pastores gaan naar de St. Antoniusschool in Sappemeer om plannen te maken voor het komende schooljaar. En zo kan ik nog wel even doorgaan, alléén voor de maand september!

Terwijl ik dit schrijf moet mijn vakantie nog beginnen. Het zien van TINA de Musical deed smaken naar méér. Daarom hoop ik in Londen nog een paar musicals te kunnen zien, waarvan mijn verwachtingen van “Dear Evan Hansen” hooggespannen zijn (al draai ik de muziek met enige regelmaat onderweg in de auto en heb ik enig idee wat er komt). Overigens bleek de vader van Tina Turner helemaal geen prettige man te zijn. Zijn advies in het openingsnummer kan ik echter ten volle onderschrijven: “Ga op weg naar de kerk, ga op weg naar het altaar!”

pastoor Albert Buter