Gastvrije kerken

Al geruime tijd wordt ons leven bepaald door het coronavirus. Deze onzekere en zorgelijke tijd heeft voor de één meer impact dan de ander, maar het raakt iedereen. Wat voor iedereen geldt zijn de contacten met vrienden, familie, collega’s of medegelovigen die niet meer vanzelfsprekend zijn. Ook de gecancelde weekendvieringen is voor velen een groot gemis. Het blijft heel onwennig allemaal.

In de geloofsgemeenschappen Winschoten en Veendam heeft men besloten de kerken bijna dagelijks open te stellen. Gezien de vele bezoekers die langskomen om een kaarsje te branden, tot bezinning willen komen, een praatje komen maken, een moment van stilte of voor een gebed, geeft aan dat er behoefte is om even een kerk binnen te kunnen lopen. De deuren staan open voor iedereen. Ook toevallige voorbijgangers komen binnen en geven hun blijk van waardering aan vrijwilligers die op dat moment aanwezig zijn.

Zomaar enkele reacties van bezoekers:

– “Heel fijn om in deze tijd hier even naar binnen te kunnen gaan.”

– “Fijn om een kaarsje te kunnen branden.”

– “Hier vind ik troost en rust. Fijn om een kaarsje te kunnen opsteken.”

– “Met dank! Dit geeft mij extra kracht.”

– “Zo fijn dat de kerk open is en dat ik zo naar binnen kan lopen. Dit doet mij goed!”-

– “Ik brand een lichtje voor de mensen die moeilijk uit hun duisternis kunnen komen.”

Daarnaast mogen wij heel blij zijn dat zoveel vrijwilligers zich spontaan aanmelden om een dagdeel mee te draaien. Wat is het toch ontzettend fijn dat wij als R.K. gemeenschap op deze manier een positieve bijdrage kunnen leveren in deze angstige tijden.

Ingrid Schröder