Heilige Cyrillus van Jeruzalem.

Op 18 maart gedenkt de Kerk de bisschop en kerkleraar de Heilige Cyrillus van Jeruzalem.

Over het leven van kerkvader Cyrillus van Jeruzalem is relatief weinig bekend, zeker wat betreft de periode voordat hij bisschop werd. Hij is omstreeks het jaar 315 geboren, vermoedelijk te Jeruzalem. Zijn ouders behoorden tot de bovenlaag van de bevolking in Palestina, aangezien Cyrillus’ retorische kwaliteiten wijzen op een grondige klassieke opleiding. Cyrillus werd bisschop in die stad rond 349. De jaren tussen de twee concilies van Nicea (325) en Constantinopel (381) waren moeilijke jaren voor de orthodoxe gelovigen. Het duurde diverse decennia voor het voor iedereen duidelijk was dat dit de enige manier was om het geheim van de Heilige Drie-eenheid uit te drukken. Cyrillus behoorde tot de groep bisschoppen die keken of er geen andere manieren waren om dit onderdeel van het geloof te benoemen. In deze verwarde tijd werd hij drie keer verbannen en was hij in totaal 16 jaar in ballingschap. Er was veel strijd over de geloofsbelijdenis en de geloofsleer in die tijd. Hij kwam uiteindelijk tot de conclusie dat er geen andere oplossing was dan de leer van Nicea. Hij was in 381 op het concilie van Constantinopel en steunde daar de orthodoxe partij en onderschreef de posities van dit concilie.
Cyrillus is de auteur van de ‘Catechesen’. Dit werk bestaat na een inleidende les uit 18 lessen over het Christelijk geloof die hij tijdens de vasten gaf aan de catechumenen die met Pasen gedoopt zouden worden, gevolgd door 5 Mystagogische Catechesen, die in de Paasweek werden uitgesproken. Het is waarschijnlijk Cyrillus geweest die de Goede Week zijn vorm gaf en die via de vele pelgrims die deze diensten bijwoonden, verspreid werden over de Christelijke wereld, zoals de palmprocessie op palmzondag en de diensten van het Triduum Sacrum. Hij stierf op 18 maart 386.

 

Bronnen: 1. foto https://www.monasteryicons.com/product/saint-cyril-of-jerusalem-original-icon-pmc05/original-icons-of-the-saints-and-angels

  1. tekst: theologie.katholiekesloo.nl en vroegekerk.nl

 

 

Deel dit artikel