Heilige van de maand Heilige Bernadette Soubirous

 

In deze rubriek beschrijven we maandelijks het heiligenleven van een van de vele heiligen die onze kerk kent. Dit keer de Heilige Bernadette Soubirous. Haar feestdag wordt gevierd op 16 april.

 

Bernadette Soubirous werd geboren op 7 januari in 1844 in Lourdes en was nog maar veertien jaar oud toen ze op 11 februari 1858 haar eerste Mariaverschijning bij de grot van Massabielle kreeg, die zich later bekend maakte als De Onbevlekte Ontvangenis. Dat dogma was pas vier jaar eerder afgekondigd door paus IX en onbekend bij Bernadette, die ongeschoold was en analfabeet. In totaal kreeg zij achttien verschijningen tussen 11 februari en 16 juli. Onze Lieve Vrouwe droeg haar op een kapelletje te bouwen en daar de rozenkrans te bidden. Bernadette werd aanvankelijk niet geloofd en telkens ondervraagd, maar Bernadette volhardde in wat zij had gezien en week daar niet van af. Toen ze in opdracht van Maria in de grond moest graven, ontsprong er een bron die tot op heden stroomt.

Rondom de eerste kapel ontstond het Heiligdom van O.L.V. van Lourdes, bestaande uit drie verdiepingen. Het Heiligdom is één van de grootste bedevaartsoorden ter wereld geworden, waar jaarlijks miljoenen pelgrims komen.

In 1866 trad ze in bij de Soeurs de la Charité van Nevers, 700 km ten noorden van Lourdes, waar ze leerde lezen en schrijven, maar ook streng werd behandeld, omdat de zusters niet wilden dat ze naast haar schoenen zou lopen door alle belangstelling. Bernadette was vanaf haar jeugd ziekelijk. Na cholera in haar jeugd had ze blijvende astma en ze overleed toen ze 35 jaar oud was. Haar lichaam ligt nog ongeschonden in de kapel van de zusters in Nevers.

 

In 1933 werd Bernadette heilig verklaard. Over haar leven zijn vele boeken geschreven, waarvan ‘Das Lied von Bernadette’ uit 1941 is verfilmd tot ‘The Song of Bernadette’ in 1944. Ze is patrones van herders en zieken. De datum van de eerste verschijning, 11 februari , is in 1992 door paus Johannes Paulus II uitgeroepen tot Wereldziekendag, omdat Onze Lieve Vrouwe van Lourdes wordt aangeroepen als Salus infirmorum (‘Heil der Zieken’).

Deel dit artikel