Heilige van de maand H.Birgitta van Zweden

 

In deze rubriek beschrijven we maandelijks het heiligenleven van een van de vele heiligen die onze kerk kent. Dit keer de heilige Birgitta van Zweden, mystica, ordestichteres en abdis. haar gedachtenis wordt gevierd op 23 juli.

 

Birgitta werd geboren in 1303 te Finsta. Haar vader was de gouverneur en rechter en een van de meest welvarende landeigenaars in Zweden. Birgitta kreeg een intensieve godsdienstige opvoeding. Vanaf haar zevende zou zij al mystieke ervaringen hebben gehad.

Op haar dertiende trad Birgitta in het huwelijk en kreeg ze acht kinderen, die ze streng godsdienstig opvoedde.  Als lid van de Derde Orde van Sint Franciscus leidde Birgitta een Sober leven. Na het overlijden van haar echtgenote besloot Birgitta zich nog meer toe te leggen op ascese en gebed.

Birgitta zei geregeld hemelse boodschappen te ontvangen. Ze was ervan overtuigd dat Christus zelf haar de opdracht had gegeven een nieuwe orde van vrouwelijke religieuzen te stichten. Dat werd de Orde van de Allerheiligste Verlosser, beter bekend als de Orde der Birgittinessen.

 

Birgitta overleed, kort na een pelgrimage naar het Heilig Land, in Rome op 23 juli 1373. Haar relieken werden door haar dochter Catharina overgebracht naar de voornaamste abdij van de Birgittinessen in Vadstena in Zweden.

 

Op 7 oktober 1391, achttien jaar na haar dood, werd Birgitta door paus Bonifatius IX heilig verklaard. In 1999 riep paus Johannes Paulus II Sint Birgitta van Zweden, Sint Catharina van Siena en Sint Teresia Benedicta van het Kruis uit tot ‘Co-Patronessen van Europa‘.

 

 

 

 

Deel dit artikel