Heilige van de maand H.Corona

 

In deze rubriek beschrijven we maandelijks het heiligenleven van een van de vele heiligen die onze kerk kent. Dit keer de heilige Corona, martelares. haar gedachtenis wordt gevierd op 14 mei.

 

‘Corona’ of ‘Korona’ is de naam van een relatief onbekende heilige, die waarschijnlijk rond 160 in Egypte, of in Syrië of in Antiochië is geboren en die op 16 jarige leeftijd het martelaarschap onderging. Deze vroegchristelijke martelares stierf waarschijnlijk rond 177 in de tijd van de christenvervolging samen met haar vader, St. Victor. Sommige bronnen zeggen ook dat Corona zijn vrouw was. Ze werd gearresteerd omdat ze probeerde mensen te troosten die werden gemarteld. Haar dood was erg wreed. Haar herdenkingsdag is op 14 mei.

 

Keizer Otto III (983-1002) bracht relikwieën van de heilige Corona naar Aken, waar ze in de kathedraal bewaard worden. De heilige Corona werd co-patroonheilige van het ‘Aachener Marienstift’. In de 14e eeuw bracht keizer Karel IV de relikwieën van de heilige Corona naar Praag. De heilige wordt vooral vereerd in Oostenrijk, Beieren en Bohemen. Houthakkers zochten in hun vaak gevaarlijke beroep bescherming en hulp van de heilige Corona, omdat ze werd gedood door middel van twee palmbomen.

De Oostenrijkse munteenheid werd tot 1924 genoemd naar de heilige “kroon”. Deze heilige wordt ook aangeroepen bij geldzaken – ze is de beschermheilige van zakenmensen. En het verbazingwekkende: de heilige is naast “standvastigheid in het geloof” ook de beschermheilige voor epidemieën.

 

Laten we haar speciaal aanroepen in deze dagen om bij God voorspreekster te zijn tegen het Corona virus!

 

Gebed tot de Heilige Corona

 

Almachtige God,

die genadig neerziet op Uw volk en altijd bekommerd zijt

om de zieken en de zwakken;

Uw Zoon Jezus Christus heeft zieken  de handen opgelegd

en hun zonden vergeven.  

Zie genadig neer op hen die nederig voor U staan

en bidden om genezing.  

We bidden U in deze tijd van epidemie en nood,

sta met Uw liefde en goedheid Uw volk bij. 

Wend deze ziekte van ons af, 

laat hen die erdoor getroffen zijn weer genezen,

bescherm hen die door Uw goedheid, tot nu toe,

ervan bewaard zijn gebleven

en laat de plaag niet verder om zich heen grijpen.

 

Heilige Maria, heil van de zieken, bid voor ons!

Heilige Corona, bid voor ons!  Amen!

 

 

Deel dit artikel