HEILIGE VAN DE MAAND JULI: de apostel TOMAS

Over de apostel Tomas is in het Nieuwe testament weinig biografische informatie te vinden. Hij wordt genoemd in de evangeliën, zoals toen Jezus wilde terugkeren naar Judea waar de Joden hem kort daarvoor wilden stenigen. Tomas zei daarop: “Laten ook wij maar gaan, om met hem te sterven.” Bij het laatste avondmaal zei Jezus: “Jullie kennen de weg naar waar ik heen ga.” Tomas reageerde daarop met: “Wij weten niet eens waar u naartoe gaat, Heer, hoe zouden we dan de weg daarheen kunnen weten?” Jezus antwoordde: “Ik ben de weg, de waarheid en het leven. Niemand kan bij de Vader komen dan door mij.” (Johannes 14, 1-6)

Hij wordt vaak de ongelovige Tomas genoemd – gebaseerd op Tomas’ reactie op Jezus’ verschijning na Pasen. Tomas zei toen: “Alleen als ik de wonden van de spijkers in zijn handen zie en met mijn vingers kan voelen, en als ik mijn hand in zijn zij kan leggen, zal ik het geloven.” Een week later verscheen Jezus weer en ditmaal was Tomas er wel bij. Jezus zei tegen hem: “Leg je vingers hier en kijk naar mijn handen, en leg je hand in mijn zij. Wees niet langer ongelovig, maar geloof.” Tomas antwoordde: “Mijn Heer, mijn God!” Jezus zei tegen hem: “Omdat je me gezien hebt, geloof je. Gelukkig zijn zij die niet zien en toch geloven.”  (Johannes 20, 24-29)

In het Johannesevangelie staat meermalen “Tomas, die Didymus wordt genoemd”. Het woord didymos betekent “tweeling”. In de Handelingen van Tomas, in Syrië geschreven, wordt hij soms Tomas, soms Judas en ook Judas Tomas genoemd. In dat latere apocriefe geschrift uit het begin van de derde eeuw wordt beschreven dat Tomas in twee gebieden in India missie bedreef.

De Thomaschristenen in India herleiden hun oorsprong naar zijn missionaire activiteiten. Hij zou in het zuidwesten van India de marteldood zijn gestorven, waarna het stoffelijk overschot is overgebracht naar Edessa in Syrië, het hart van het Syrische christendom.

Het Evangelie van Thomas is een apocrief werk dat handelt over het leven van Tomas.

Schilderijen, tekeningen, iconenmozaïeken, beelden, reliëfs en andere kunstwerken van Tomas bevinden zich in kerken, kloosters en musea, gemaakt door o.a. beroemde kunstenaars als CaravaggioEl Greco en Peter Paul Rubens. Wereldwijd zijn duizenden kerken, kapellen, scholen, ziekenhuizen en andere instellingen naar Tomas genoemd.

Zijn feestdag is 3 juli.

Afbeelding Peter Paul Rubens ( 1577-1640)

Hij is de patroonheilige van, PakistanPortugalGoaVaticaanstadUrbinoParma, Sri Lanka en Riga, en van architecten, landmeters, timmerlieden, steenhouwers en theologen.