Heilige van de maand mei: De IJsheiligen.

Op 11, 12, 13 en 14 mei gedenken wij in onze traditie de zogenaamde IJsheiligen.

Volgens de volksweerkunde zijn dit de laatste dagen in het voorjaar waarop nog nachtvorst kan optreden. Dit geldt natuurlijk vooral voor streken die onderhevig zijn aan vier jaargetijden.

De bekendste ijsheilige is wel Sint Pancratius (289-304 na Christus) – op 12 mei viert de Rooms-katholieke Kerk zijn feest.

Pancratius was volgens de legende een jongen uit Frygië was, die op 14-jarige leeftijd in Rome martelaar werd. In een uiterste poging om het christendom voorgoed te vernietigen eisten de keizers Diocletianus en Maximianus dat iedereen verplicht was om te offeren aan de Romeinse goden, bij weigering hiervan volgde de doodstraf. Pancratius weigerde. Paus Symmachus (514)  bouwde een kerk over het graf van deze martelaar: de Sint-Pancratiusbasiliek.

Hij is één van de vier ijsheiligen. Wie waren de andere?  Sint-MamertusSint-Servatius en Sint-Bonifatius

De ijsheilige Mamertus (overleden 11 mei 475) Mamertus werd aan het begin van de vijfde eeuw in Vienne in Frankrijk geboren. In het jaar 461 werd Mamertus tot bisschop van zijn geboortestad Vienne gekozen. Hij kwam hij in aanvaring met paus Hilarius (november 461 – februari 468) over het recht op het zelf benoemen van de bisschop van Arles.

In het jaar 470 kondigde Mamertus de zogenaamde Kruisprocessie aan. Drie dagen voor Hemelvaart trok er een bidprocessie door de straten van de stad. Deze bede was bedoeld voor goddelijke hulp en afwending van rampen. Hij wordt als schutspatroon gezien van herders en van de brandweer, en hij wordt vaak aangeroepen bij droogte, koortsaanvallen, en bij ziekten van de borst. Hij overleed op 11 mei 475, wat ook zijn gedenkdag is.

De ijsheilige Servaas van Maastricht,  4e eeuw of 5e eeuw) is de eerste, historisch verifieerbare bisschop in de Nederlanden. Volgens de overlevering zou hij de laatste bisschop van Tongeren en de eerste bisschop van Maastricht zijn geweest. Zijn graf bevindt zich volgens de traditie in de Sint-Servaascrypte in de Sint-Servaasbasiliek in Maastricht. Sint Servaas is de patroonheilige van Maastricht. Zijn feestdag is op 13 mei.

De ijsheilige Bonifatius was een Romeins burger, die in 307 de marteldood stierf tijdens de christenvervolgingen onder keizer Diocletianus. Zijn naamdag is 14 mei.

Over het leven van Bonifatius is weinig bekend. Hij werd geboren in Rome in de derde eeuw. Hij zou ooit samen hebben geleefd met de rijke Romeinse vrouw Aglae. Nadat zij was overgegaan tot het christendom, moest Bonifatius van haar naar Tarsus (Turkije). Hij kreeg de opdracht om de relieken van martelaren terug naar Rome te brengen. Hij bemerkte dat in Tarsus vele christenen de dood vonden door de christenvervolging. Bonifatius ging openlijk tot het christendom over en werd door de soldaten van de keizer gevangengezet en gefolterd en op 14 mei 307 stierf hij de marteldood.