HEILIGE VAN DE MAAND NOVEMBER Carlo Acutis

Op 12 oktober gedenkt de kerk de Zalige Carlo Acutis – het zou zomaar kunnen dat u nog nooit van hem hebt gehoord.

Carlo Acutis werd op 3 mei 1991 in Londen geboren in een rijke Italiaanse familie. Zijn ouders werkten in Londen en Duitsland. Niet lang na zijn geboorte vestigden ze zich in Milaan. Na zijn eerste communie – 7 jaar oud – kwam hij geregeld in de Heilige Mis in het klooster van St. Ambrogio ad Nemus en biechtte elke week. Zijn omgeving wist dat hij een passie had voor computers. Hij bracht zijn schoolopleiding door in Milaan. Zijn middelbareschooltijd bracht hij door bij de jezuïeten en had een aantal heiligen als rolmodellen, waaronder: Franciscus van Assisi en Bernadette Soubirous.

Zijn passie voor computers bracht Acutis ertoe een website te maken die gewijd was aan het catalogiseren van eucharistische wonderen. Hij vond dat men de media moest gebruiken om te evangeliseren en het woord van God te verkondigen. Op zijn website schreef hij: “hoe meer eucharistie we ontvangen, hoe meer we zullen worden zoals Jezus, zodat we op deze aarde een voorproefje van de hemel zullen hebben.”

Carlo Acutis maakte zich zorgen over vrienden wier ouders gingen scheiden. Hij nodigde die vrienden uit bij hem thuis om hen te steunen. Hij zette zich in voor de rechten van gehandicapten en beschermde op school gehandicapte klasgenoten, wanneer zij gepest werden. Hij hield van reizen, maar had een bijzondere voorkeur voor Assisi.

Hij kreeg leukemie en bracht zijn pijn als offer voor zowel paus Benedictus XVI als voor de gehele Katholieke Kerk

De arts die hem behandelde vroeg hem of hij veel pijn leed. Hij antwoordde dat “er mensen zijn die veel meer lijden dan ik.”

Hij stierf op 12 oktober 2006 om 6.45 uur aan de gevolgen van een ernstige M3-leukemie en werd in Assisi begraven.

Na een wonder in Brazilië dat wordt toegeschreven aan de voorbede van Acutis, werd hij op 10 oktober 2020 zalig verklaard.