Heilige Vincentius a Paulo.

Op 27 september viert de kerk de gedenkdag van de Heilige Vincentius a Paulo.

Vincentius a Paulo werd geboren in 1581 in het Zuid-Franse Pouy op 24 april 1581 – het stadje heet sinds 1828 Saint-Vincent-de-Paul. In 1600 werd hij tot priester gewijd. In 1605 gaf hij les aan de universiteit van Toulouse; Op een zeereis werd gevangengenomen door zeerovers die hem in Tunis als slaaf verkochten. Hij ontvluchtte na 2 jaar en ging naar Rome.

In 1612 werd hij pastoor in Clichy en later huiskapelaan en leraar van een gegoede familie. In 1617 stichtte hij een vrouwenvereniging die zich wijdde aan de zorg voor armen en zieken. In 1619 voelde hij zich, als hoofdaalmoezenier voor galeislaven, zeer verbonden met mensen, die onmenselijk hard moesten werken en deed alles om hun lot te verbeteren. Ook trok hij van parochie naar parochie om te preken de zogenaamde volksmissies. In 1625 stichtte hij de Missiecongregatie ‘de Lazaristen’ die o.a. in China en Brazilië het evangelie gingen prediken. En in 1633 stichtte hij een zustercongregatie: de Dochters van Liefde van Vincentius a Paulo, die nog steeds bestaat. In Nederland zijn dit o.a. de zusters van Schijndel. Hij zei tegen zijn volgelingen: “Ik geef je als klooster de straat, als cel de ziekenkamers, als kapel de parochiekerk, als slot de gehoorzaamheid en als sluier de ingetogenheid.” En ook: ” Je verliest er niets bij, zusters, wanneer je het gebed of de Eucharistie moet verlaten om naar de armen te gaan, want je gaat naar God als je de armen gaat dienen.”

De Sint-Vincentiusvereniging is een internationale katholieke vereniging van leken in dienst van de noodlijdenden, die in 1833 het licht zag. Het Vincent de Paul Center Nederland is een centrum voor spirituele ontwikkeling en sociale actie vanuit een brede Vincentiaanse spiritualiteit.

Vincentius a Paulo wordt aangeroepen als de patroon van alle verenigingen voor liefdadigheid maar ook van de ziekenhuizen. Zo is hij bijvoorbeeld de patroonheilige van de Broeders van Liefde, die zorgen voor mensen met psychiatrische of geestelijke beperking.