In the Cloud

 

Niets verandert zo snel als de technologie. Mijn werkstukken op de middelbare school werden op de typemachine gemaakt en o wee als je een foutje getypt had, want dan moest je aan de slag met een witte vloeistof, TippEx, om de fout te herstellen. De intrede van de computer als tekstverwerker was een grote verbetering. Foutjes kon je probleemloos herstellen en je kon je wek opslaan op floppies, grote flexibele schijfjes die je in de computer kon stoppen. Vanaf toen ging het snel, van een nieuw generatie kleinere stevigere schijfjes, tot de harde schijf, en later USB-sticks, portable harde schijven en nu…. ‘de Cloud.’

Tegenwoordig kiezen steeds meer organisaties voor een externe, online opslag in de Cloud. In grote data-centres staat genoeg opslagcapaciteit om alle gegevens, formulieren en bestanden op te slaan. De Cloud is, net als een wolk, niet tastbaar. Ergens in dat grote stelsel van het internet staan je computerbestanden. Gebruikers kunnen nu inloggen op afstand en overal zijn hun gegevens bereikbaar.

 

Ik moest ineens aan deze vergelijking denken, toen ik bezig was met de voorbereiding voor de vieringen van Hemelvaart. “En een wolk onttrok Jezus aan het oog”, is een opvallende passage uit de Bijbel van deze dag. De conclusie is duidelijk: ook Jezus werkt “in the Cloud”. Alleen Hij was er 2000 jaar geleden al achtergekomen dat het veel voordelen heeft. Zo las ik op een website van een softwarebedrijf het volgende: “Het maakt niet uit waar je medewerkers zijn: ze kunnen altijd en overal online werken. Thuiswerken of op een andere locatie is dus geen probleem.” Vanuit de Cloud kan de Heer ons dus altijd bereiken, waar we ook zijn. Als Hij onze inzet nodig heeft, dan zijn we niet aan één plaats gebonden. Slim bekeken!

Als tweede voordeel las ik: “Makkelijk opschalen. Wie weet wat de toekomst brengt?” Ik ben ervan overtuigd dat de Heer nog steeds probeert om veel mensen te bereiken om mee te werken aan de komst van Zijn Koninkrijk. Hij kan makkelijk opschalen. Of wij, als mensen daar altijd voor open staan, is natuurlijk maar de vraag.

En als derde: “Samenwerken is nog nooit zo overzichtelijk geweest. Met het kantoor in de Cloud kunnen alle teamleden vanaf elke gewenste locatie een volledige bijdrage leveren.” Na het Hoogfeest van Pinksteren kunnen wij ons als gelovige mensen, samen met de Heer, als teamleden beschouwen. En ik kan me ook voorstellen dat de Heer van ons niets minder verwacht dan een ‘volledige bijdrage’.

Zijn er dan geen nadelen? Jazeker wel: “Door gebruik te maken van Cloud-toepassingen geef je een aanzienlijke hoeveelheid controle op. En je bent – wanneer er zich een probleem voordoet – niet in staat om het probleem zelf aan te pakken.” Misschien had de Heer dat precies ook bedoeld: dat wij nu Zijn Lichaam zijn geworden en Zijn aanwezigheid in deze wereld gestalte moeten geven. Daar heeft Hij ons voor. Daarom ziet Hij toe, vanuit de Cloud, of we het een beetje goed doen op deze aardbol. Zou het daarom de laatste tijd zo vaak onweren?

 

pastoor Albert Buter

Deel dit artikel