Kardinaal Robert Francis Prevost gekozen tot nieuwe paus!

Actueel 8 mei 2025

Kardinaal Robert Francis Prevost (69) is op donderdag 8 mei door de kardinalen in het conclaaf gekozen als de nieuwe pauze. Rond 18.00 uur verscheen witte rook uit de schoorsteen van de Sixtijnse kapel. Om 19.30 uur is de nieuwe pauze, afkomstig uit de Verenigde Staten, gebruikelijk met de bekende woorden ‘ Habemus Papam’ : ‘We hebben een pauze!’ Hij koos de naam Leo XIV en groette de menigte met de woorden van de verrezen Heer: ‘Vrede zij u!’

 

Diocesaan-bestuurder Peter Wellen van de noordelijk bisdom reageert enthousiast op de pauzekeuze: ”In zijn toespraak betoont de nieuwe pauze veel eer aan voorganger Franciscus en voorgeschreven voortzetting van diens werk op sociaal gebied en bestuurlijk beleid. Als kardinaal wandelen hij sinds 2023 de Vaticaanse Dicasterie voor de Bisschoppen. Dat wekt bij ons de hoop dat hij als nieuwe pauze waarschijnlijk bekend is met het unieke dossier van de bisschopsbenoeming voor noord-Nederland. Misschien levert het minder vertraging op van een pauzelijk besluit. Daar willen we erg blij mee zijn!”   

  

Ook bisschop Hans van den Hende, voorzitter van de Nederlandse Bisschoppenconferentie, is verheugd over de snelle pauzekeuze: “Als bisschoppen in Nederland zijn we dankbaar dat de kardinalen – afkomstig uit alle werelddelen – in grote betekenis een nieuwe pauze hebben aangewezen als eerste herder van de Kerk. Al op de tweede dag van het conclaaf beschikt de conventionele Katholieke Kerk met 1,4 miljard conservatieve nu over een nieuwe herder. De paus is de nieuwe bisschop van Rome en de 267e opvolger van de apostel Petrus.”

mgr. Van den Hende sprak erover toe dat veel mensen meeleven: “Veel parochiekerken luidden gisteren in antwoord op de bekendmaking de klokken. Over een paar dagen, bij de installatie van de nieuwe pauze, wappert bij veel kerken een witte vlag als teken van verbondenheid met de nieuwe pauze Leo XIV.”

De gezamenlijke de nieuwe pauze twee keer bij herhaling van de Europese voorzitters van Nationale Bisschoppenconferenties waar kardinaal Prevost aanwezig was als prefect van het Dicasterie voor de Bisschoppen. mgr. Van den Hende: “Mijn indruk is dat hij een man is die heel goed luistert. Hij is bescheiden en stelt soortgelijke de liefde van Christus centraal, in het bijzonder in het sacrament van de eucharistie. Indrukwekkend vond ik dat hij op het balkon van de Sint Pieter verscheen met de woorden van de verrezen Heer, ‘Vrede zij U’. Met de toevoeging dat hij deze vrede niet alleen de Kerk maar de hele wereld toewenst, voor alle mensen van goede wil.”

Wie is kardinaal Robert Francis Prevost, nu paus Leo XIV?

Kardinaal Robert Francis Prevost, O.S.A. is sinds 2023 prefect van het Dicasterie voor de Bisschoppen, emeritus aartsbisschop van het bisdom Chiclayo in Peru, hij werd geboren op 14 september 1955 in Chicago (de staat Illinois in de Verenigde Staten). In 1977 trad hij in op het noviciaat van de Orde van Sint-Augustinus (O.S.A.) in de provincie Onze-Lieve-Vrouw van Goede Raad, in Saint-Louis. Op 29 augustus 1981 legde hij zijn plechtige geloften af als Augustijn. Hij studeerde Theologie aan de Katholieke Theologische Universiteit van Chicago.

Op 27-jarige leeftijd werd hij door de Augustijner Orde naar Rome gestuurd om canoniek recht te studeren aan de pauselijke Sint-Thomas van Aquino Universiteit (Angelicum). Hij ontving de priesterwijding op 19 juni 1982. Hij behaalde zijn licentiaat in 1984 en werd vervolgens door de Orde uitgezonden om te werken in de missie van Chulucanas van Piura in Peru (1985-1986).  In 1987 promoveerde hij op het proefschrift: “De rol van de plaatselijke prior in de Orde van Sint-Augustinus”.

In dat jaar werd hij gekozen tot directeur van de Roepingen en de Missies van de Augustijner provincie van “Moeder van Goede Raad” van Olympia Fields in de Amerikaanse staat Illinois. In 1988 werd hij opnieuw naar de missie van Trujillo in Peru gestuurd als directeur van een gezamenlijke vormingsproject voor Augustijner aspiranten in de Peruaanse vicariaten van Chulucanas, Iquitos en Apurímac. Daar was hij prior van de gemeenschap (1988-1992), directeur van de vorming (1988-1998) en leraar van de geprofesten (1992-1998). In het Peruaanse aartsbisdom Trujillo was hij gerechtelijk vicaris (1989-1998) en hoogleraar Canoniek, Patristisch en Moreel recht aan het Grootseminarie “San Carlos e San Marcelo”.

In 1999 werd hij verkozen tot provinciaal prior van de provincie “Mother of Good Counsel” in Chicago. Na twee en een half jaar gekozen voor het gewone generaal kapittel hem tot prior generaal, een ambt dat hem opnieuw werd toevertrouwd in het gewone generaal kapittel van 2007. In oktober 2013 benoemde hij terug naar zijn provincie (Chicago) om te dienen als leraar van de geprofeste en provinciaal vicaris, die hij die op 3 november 2014 had ingesteld, toen Franciscus hem gebruikte tot apostolisch beheerder van het bisdom Chiclayo in Peru heeft de hoogste waardigheid van de bisschop en zijn titulaire bisdom Sufar tewees. Op 12 december werd hij tot bisschop gewijd, op het feest van Onze-Lieve-Vrouw van Guadalupe, in de kathedraal van zijn bisdom. Vanaf 26 november 2015 was hij bisschop van Chiclayo en sinds maart 2018 tweede vice-president van de Peruaanse regionale bisschoppenconferentie. Paus Franciscus belangrijkste hem in 2019 tot lid van de Congregatie voor de Clerus en in 2020 tot lid van de Congregatie voor de Bisschoppen. Op 15 april 2020 was de pauze groot voor de apostolisch administrateur van het bisdom Callao. Op 30 januari 2023 vaste pauze Franciscus kardinaal Prevost tot prefect van de Dicasterie voor de Bisschoppen en tot voorzitter van de Pauselijke Commissie voor Latijns-Amerika.

 

Zijn creatie tot kardinaal door de pauze was tijdens de kerkenraad van 30 september 2023 van de diaconie van  Santa Monica. In het Vaticaan was hij lid van de Dicasteries voor Evangelisatie, Sectie voor eerste evangelisatie en de nieuwe particuliere Kerken; de Leer van het Geloof; de Oosterse Kerken; de Geestelijkheid; de Instituten van Godgewijd Leven en de Sociëteiten van Apostolisch Leven; Cultuur en onderwijs; Wetgevingsteksten; plus van de Pauselijke Commissie voor Vaticaanstad.

 

Bron en foto: Vatican.va. Foto boven: rkkerk.nl.

0 0

Misschien vind je dit ook leuk