Oogstdankviering /  St. Maarten  (11 november Nieuwe Pekela)

 

We vieren op zaterdag 11 november oogstdankviering. Van oudsher wordt in het najaar stilgestaan bij de vruchten die aarde en arbeid hebben voortgebracht.

Het is goed om oogstdankdag op een zinvolle en eigentijdse wijze te vieren, als dag van bezinning op werken en zorgen in de breedste zin van het woord. Elk mens plant, zaait en draagt zorg om te oogsten.

Wij spannen ons in, in de hoop vruchten te mogen plukken! Op allerlei manieren. Als wij kijken naar het resultaat, dan zal de een dankbaar zijn; in de sfeer van werk, beroep, gezin. Terwijl de ander met problemen te kampen heeft of zich grote zorgen maakt om de toekomst. Veel ondernemingen moeten knokken om het hoofd boven water te houden.

Oogstdankdag is niet alleen een dag om onze dankbaarheid te delen maar óók onze vragen en zorgen. Zo kunnen wij elkaar door aandacht en gebed tot steun zijn.

Deze dag vieren de kinderen ook Sint Maarten.

De invulling die aan dit feest gegeven wordt verschilt van streek tot streek.

In onze streek gaan de kinderen langs de deuren met hun zelfgemaakte lampionnetjes en zingen liedjes. In ruil hiervoor krijgen ze snoep of fruit.

Het is oorspronkelijk een religieus feest, vernoemd naar de heilige Sint Maarten, die als Martinus geboren werd in de stad Savaria (Hongarije).

De moraal van het feest:

geven en licht brengen in de duisternis.

Deel dit artikel