Hij was in de 2de eeuw na Christus een filosoof die het Evangelie in woord en geschrift verdedigde tegen heidenen, joden en ketters.
Justinus werd rond het jaar 100 geboren bij Sichem, in Samaria, in Israël. Zijn ouders waren heidenen. Hij krijgt een diepgaande letterkundige opleiding en diepte zich in de Griekse filosofie. Hij bewonderde Plato en diens idee van het Goede. Deze notie zette Justinus op het pad naar het christelijk geloof. Na zijn bekering en doop schreef Justinus apologieën (het Griekse apologie betekent “verdediging”) en de Dialoog van Tryfo.
Hij trachtte aan te tonen dat het christelijke geloof in het verlengde ligt van redelijkheid en daar niet haaks op staat, zoals antichristelijke filosofen dachten.
Lang zocht hij naar de waarheid in diverse scholen van de Griekse filosofie. Totdat – zo vertelt hij in zijn Dialoog met Tripho – een oude man langs het strand verzameld, die hem het onvermogen van de mens bewees om op eigen kracht te kunnen voldoen aan het verlangen naar het goddelijke, en hem daarna in de oude profeten de personen aanwees tot wie hij zich moest wenden om de weg van God te vinden. Bij het afscheid, spoorde de bejaarde man hem aan tot gebed, verplichte de deuren naar het licht open zouden gaan. Achter het verhaal gaat de cruciale periode uit het leven van Justinus schuilplaats: zijn zoektocht naar de waarheid -zo belandt hij bij het christelijk geloof. Hij stichtte een school te Rome waar hij de leerlingen leidde in de nieuwe godsdienst, beschouwd als de ware filosofie. In haar had hij de “kunst” gevonden van de juiste wijze te leven. Hij werd hierom aangeklaagd en werd rond 165 onthoofd, tijdens de regering van Marcus Aurelius, de keizer en filosoof, tot wie Justinus zelf een van zijn Apologieën had gericht.
Paus Johannes Paulus II schrijft om Justinus als “pionier van een positieve ontmoeting met het filosofische denken, ook al was het in het teken van een voorzichtige onderscheiding”: want Justinus, “al behield hij ook na zijn bekering grote achting voor de Griekse filosofie, zei toch met kracht en in alle duidelijkheid in het christendom ‘de enige geschikte en nuttige filosofie’ te hebben gevonden”.
Bronnen:
Afbeelding: www.inthedeepblog.nl
Tekst: KRO-NCRV/RK documenten/Wikipedia