Op 13 juni viert de kerk de gedenkdag van de Heilige Antonius van Padua.

Antonius wordt in de volksmond ‘de heilige van de verloren voorwerpen’ genoemd en dat is niet onterecht: zijn hele leven heeft hij zichzelf verloren, zichzelf weggecijferd en is zo met God bezig geweest, dat hij ook jong gestorven is.

Hij was eerst erg op zichzelf, later een geliefd predikant, – wat hij verkondigde, was echt doorleefd.

Anders dan zijn naam doet vermoeden, werd Antonius geboren in Lissabon, in Portugal, op 15 augustus 1195  als Fernando Martins de Bulhões in een rijke, adellijke familie. Antonius sloot zich in 1210 aan bij de Augustijnen in Lissabon. In 1212 kwam hij in Coimbra, een grote, oude stad, onder de indruk van de eerste martelaren van de minderbroeders Franciscanen; Hij sloot zich in 1220 bij hen aan. Hij verspreidde in Noord-Afrika het christelijk geloof onder de moslims. Later waren Frankrijk en Italië zijn werkterrein. In 1222 werd hij te Forlì, bij Bologna, Italië, tot priester gewijd. Veel mensen vonden door zijn toedoen de weg naar het katholieke geloof. Op last van Franciscus van Assisi doceerde hij theologie aan zijn medebroeders. In 1227 werd hij provinciaal en trok van 1222 tot 1224 predikend rond. In 1230 vroeg en kreeg hij ontslag omdat zijn gezondheidstoestand verslechterde. Hij stierf in Padua op 13 juni 1231 en werd een jaar later door paus Gregorius IX heilig verklaard. In 1946 werd hij als ‘leraar van het evangelie’ tot kerkleraar uitgeroepen.

Antonius is de patroonheilige van de Franciscanen, verloren voorwerpen, vrouwen en kinderen, armen, bakkers, mijnwerkers, het huwelijk, reizigers en verliefden en patroon tegen schipbreuk, de pest en koorts. Rond zijn graf in Padua is een basiliek gebouwd, in Lissabon een kerkje op zijn geboorteplaats. Hij is zeer geliefd in Lissabon en sinds 1934 beschermheilige van Portugal.

Daar is 13 juni een officiële feestdag.

Katholieken roepen Antonius aan om zoekgeraakte zaken terug te vinden met de woorden: “Heilige Antonius, beste vrind, maak dat ik m’n … vind”. Als het voorwerp is teruggevonden, kan men Antonius bedanken met muntgeld in een offerblok bij een beeld van Antonius in veel kerken achterin.

De teunisbloem is naar Antonius vernoemd omdat die rond zijn feestdag (13 juni) bloeit.

Antonius wordt meestal afgebeeld met het kind Jezus. Dit is gebaseerd op de legende dat hij tijdens zijn leven een verschijning van het kind Jezus zou hebben gehad.