‘Opladen’

Tegenwoordig zien we steeds meer oplaadpunten voor zowel auto’s als fietsen verschijnen. Dit komt omdat steeds meer mensen bewust kiezen voor het milieu. Elektrische auto’s zijn schoner en beter en wat de fiets betreft: een e-bike geeft een prettige ondersteuning waardoor je eerder de auto laat staan. En als blijkt dat de stroom voor de fiets en de auto ook nog eens groen is, wat wil je dan nog meer?

Maar hoe zit het eigenlijk met het opladen van onszelf? Wat hebben wij nodig om onze accu’s zowel lichamelijk als geestelijk weer op te laden? De één doet bijvoorbeeld aan yoga, de ander aan mindfulness en meditatie, een derde gaat een weekend naar een klooster en weer een ander zoekt de rust van de natuur op, of leest een boek. Of men geniet van een avondje sport of gaat naar een concert, festival of musical. Maar steeds vaker hoor je ook dat mensen zeggen: “Wat is het prettig om even een uurtje naar de kerk te gaan.” Ook jonge mensen. “Die rust, die stilte, het samen vieren, dat voelt goed. En als ik na een uurtje weer naar huis ga dan ben ik weer helemaal opgeladen.”

Of ze zeggen: “Dit zou ik eigenlijk vaker moeten doen, maar het komt er zo weinig van want ik word opgeslokt door alles wat nog gedaan moet worden, door afspraken die zijn gemaakt en nog zoveel meer.” Veel kerken in onze parochie zijn overdag geopend. Er kan een kaarsje worden opgestoken, er is ruimte om even te bidden, om even stil te zijn, om te luisteren wat God jou misschien wel te vertellen heeft. Mocht het dan niet altijd lukken om tijdens het weekend die tijd te vinden: ook door de week mogen we de tijd nemen om ons op te laden en even bij God op adem te komen.

Dat oplaadmoment mét en bij God wens ik u allen toe.

Pastor Bernard Buit