Pastoraal woord: Het gaat er niet om grote dingen te doen maar om kleine dingen ‘groots’ te doen.

 

Pater Titus Brandsma

Het is één van de mooiste zinnen, de laatste maanden gepubliceerd over onze nieuwe Nederlandse heilige Titus Brandsma. Wij vermoeden wat hij bedoeld zal hebben, Titus.

Het gaat er niet om ‘grote dingen’ te doen – het gaat er niet om dat we allemaal beroemd worden en op ‘tiktok’ veel geld verdienen, zodat iedereen over je praat, lacht, moppert en schrijft, maar dat je de dingen die je kunt en die je wilt, dat die groots uitpakken, zodat ze effect hebben, iets teweegbrengen, iemand gelukkig maken, al is het maar een klein beetje.

Het leven van deze Titus Brandsma boeit… – misschien dit jaar nog méér dan anders omdat er oorlog is zo dichtbij – en we zien hoe daar mensen achter gesloten deuren proberen mensen te inspireren, hen aan te sporen niet op te geven, terwijl men uit het raam de stukgeschoten flatgebouwen ziet, soldaten en burgers omkomen en het ene onrecht na het ander plaats vindt. Misschien boeit hij ook omdat hij een gewone boerenzoon uit een katholiek gezin is, in een klein buurtschap geboren – ver moest reizen om naar school te gaan, net als velen van onze jongeren. Misschien boeit hij wel het meest om dat hij iets meegeeft voor ons leven nu, waar we allemaal tegenaan lopen: de samenleving vraagt ons de lat erg hoog te leggen, te presteren, veel geld te verdienen, de beste te zijn, hard te roepen anders word je door instanties niet gezien en gehoord, hard te schreeuwen en veel aan de bel trekken, anders kom je niet aan de beurt. Pater Titus hield daar niet van.

We zijn dit jaar 2022 een nieuwe tijd ingegaan – in de wereld – na de pandemie die ons leven twee jaar aan banden legde – met een oorlog waar iedereen van ontdaan en verdoofd is – een oorlog die ons leven duur maakt, de brandstof, de boodschappen en die honger veroorzaakt; Een nieuwe tijd waarin we ons ook als kerk afvragen: Hoe nu verder?

En … veel mensen zijn moe, aan vakantie toe, naweeën van Covid en druk met overleven. Een nieuwe tijd met veel vragen. Deze tekst van pater Titus reikt ons iets aan:

De menselijke ziel zoekt God – In hem vindt zij rust.

Zij zoekt hem langs alle wegen.

De zomer staat voor de deur – eindelijk wat rust in onze hoofden en harten. Rust om na te denken, bij te komen, adem te pakken en te genezen van stress, van de onrust van het moeten. Wat heerlijk dat we niet ‘grote dingen’ hoeven doen, maar gewoon het kleine zo ‘groots mogelijk’ kunnen uitpakken – van het kleine genieten, met kleine dingen elkaar gelukkig maken.  Laten we God zoeken – Hij laat zich vinden – ‘Ik zal er zijn’ is zijn naam – en Hij zal er ook zijn, in alles wat wij meemaken, als we daar rust en ruimte voor creëren.

Wat hoop ik voor u, jou, jullie, dat we deze zomer kunnen uitademen. Wat hoop ik dat de Oekraïne vrede mag ervaren en bevrijding – en wat hoop ik dat wij allemaal die vrede en vrijheid ook in ons hart mogen voelen.  Vanuit Stedum: een prachtige zomertijd gewenst.

Pastor Nellie Hamersma

 

 

Deel dit artikel