Pastoraal woord: Moeders met kinderen

Met het hart bij de teksten over het lijden en sterven van Jezus, ben ik gevraagd u iets te schrijven voor de meimaand. In mei zien we in winkels volop harten die iets vertellen over Moederdag. Moederdag en Mei horen bij elkaar, net zoals Maria en de meimaand onlosmakelijk verbonden zijn. Al wekenlang zien we bijna geen andere beelden op televisie en in de kranten dan van moeders met kinderen die vluchten of die staan bij hun gebombardeerde huizen, die in schuilkelders baby’s de fles geven, oude moeders die huilen om zonen in het leger, moeders, moeders, kinderen, kinderen. Het zal u niet anders vergaan als mij: ik krijg koude rillingen bij de beelden van moeders die op treinen wachten, van gezinnen in Nederland die de taal niet spreken en kinderen naar school brengen, aan wie je ziet dat ze zoeken waar ze heen moeten. Het is nu heel dichtbij. In de pastorie van Sappemeer kom je ze gewoon tegen: “Gewoon”: Mensen met een hart dat klopt, warm voor hun kinderen, angstig voor hun mannen, hun vaders, hun landgenoten.

Toen we op 1 april met oudere vormelingen en wat moeders (!) op bezoek gingen in Warfheem in Warffum waar zo’n 65 moeders met kinderen uit de Oekraïne verblijven, viel op: Op de foto: een moeder, kinderen: hun land, hun huis, hun mannen en vaders achtergelaten, hun keuken, hun speelgoed kwijt, alleen hun hart meegenomen en wat kleren. Wie bedenkt zo’n oorlog en wil dit op zijn geweten hebben? Zijn er echt mensen zonder hart? Van de begeleiders begrepen we hoe hartverwarmend de dorpsgenoten omgaan met hun nieuwe bewoners: dagelijks komen ze opruimen, schoonmaken, dragen eten en goederen aan, fietsen en geld. Nee, God laat hen niet in de steek!  Moeders met kinderen: ze doen iets met ons hart – net zoals Maria-met-kind ons in het hart raakt. Iets in dat beeld van een moeder-met-kind vertedert niet alleen maar maakt ook bezorgd. Het doet denken aan de Pieta, de afbeelding van Maria met de gestorven Jezus op schoot – of aan de vele Maria-iconen die we vinden bij Oosterse Christenen in de Oekraïne, in Rusland, Griekenland en meer. Nee, niet alle moeders stralen en zijn blij: soms is de pijn in hun hart en de angst om hun hart, groter dan de vreugde om hun kinderen. Maar, als het hun kinderen goed gaat, gaat het hen ook goed.

Wat hopen we voor alle kinderen van de wereld: dat ze met beide ouders binnenkort veilig thuis zijn! Daar bidden we voor!

 

Pastor Nellie Hamersma-Sluis

 

Bron afbeeldingen:

Pietá, circa 1500                                – LaBelleVue Antic

Moeder Gods van de Passie           –   iconenatelier-st- willibrord.nl

Foto Oekraïens gezin Warfheem   – Margriet Schalk-Wierenga

 

 

 

Deel dit artikel