Seizoenen,Stilte en Stress

SEIZOENEN, STILTE EN STRESS

Ieder seizoen van het jaar associeer ik met bepaalde activiteiten in de parochie.

Zo is de voorbereiding op de Eerste Heilige Communie altijd in de weken dat merkbaar de dagen lengen.

Allerzielen ligt vaak op de grens van óf storm en regen óf nog eventjes een dag met zacht weer.

Begin juni – vaak is al zomer – staat in het teken van Bonifatius: soms met een bezoek aan Fulda, de Duitse stad waar de heilige in de Dom begraven ligt; vaak met een bezoek aan Dokkum, aan de prachtige en bijzondere Bonifatiuskapel.

De bedevaartskapel wordt naast vieringen voor allerlei concerten en voorstellingen gebruikt. Zo zal dit jaar er een professioneel ‘muziektheaterstuk’ opgevoerd worden over Titus Brandsma.

Titus mag dan vooral gelinkt worden aan Friesland, hij kwam ook wel in Oost-Groningen. Het boek ‘De weg van Titus Brandsma’ van Constant Dölle, begint met te vertellen hoe de pater in 1923, een bezoek bracht aan de ouders van de auteur, die woonden in de Oranjestraat te Winschoten.

Titus Brandsma heeft veel gedaan voor de bevordering van de Bonifatiusverering in Dokkum. Hij was één van de drijvende krachten achter de bouw van de al genoemde half-openlucht-kapel.

Het is een mooi voorbeeld van de vele gebieden waar pater Titus zich voor inzette. Hij was in de tijd van de katholieke emancipatie een ‘bezige bij met vele bij-bezigheden’. Een druk bezet man.

Toch speelde hij het klaar om een druk leven te combineren met stilte en contemplatie.

Dat is ook de insteek van het nieuwe theaterstuk.

Het heeft als ondertitel: ‘leven tussen stilte en stress’ meegekregen.

Velen merken tegenwoordig die strijd in zichzelf, in welk seizoen van het leven je je ook bevindt. Velen hebben het heel druk, de lat ligt hoog: waar vind je in je leven nog stilte-momenten? Zelfs jonge kinderen schijnen last van stress te hebben.

Op een ouderavond scoorde ‘stilte’ heel hoog als antwoord op de vraag wat je in de kerk(diensten) zoekt. Een antwoord om mee rekening te houden!

Hoe de schrijver en regisseur het stuk verder vorm zal geven is afwachten.

Het thema raakt zondermeer aan het moderne leven.

In onze kerken en elders kunnen we hopelijk soms even de stilte terugvinden.

Titus kon niet zonder. Het was één van zijn krachtbronnen.

Pastor Bert van der Wal