Tijden en seizoenen

 

Aan het einde van de installatieviering op zondag 22 september kreeg ik van Harrie Steentjes als welkomstcadeau een kistje met allerlei spullen voor de tuin, waaronder ‘Bloembollen voor 100 dagen lentebloei.’ Zijn woorden en het cadeau waren goed getroffen. Sinds het orgelspelen wat op de achtergrond is geraakt, heb ik mij de afgelopen jaren in Leeuwarden en Emmen met veel plezier met de tuin beziggehouden. Zo verschenen daarin dahlia’s met namen van bisschoppen, zoals de ‘Bishop of York’ en ‘Bishop of Llandaff’ en hosta’s met namen als ‘Praying hands’, ‘Church mouse’ en ‘Cathedral windows’. De planten staan per slot van rekening in de pastorietuin, dus passende namen vind ik wel toepasselijk. De clematis ‘John Paul II’ heeft het trouwens nooit echt goed gedaan in de tuin in Emmen. Die had ik misschien meer in het licht moeten zetten.

Ik houd van de seizoenen: bollen planten met het oog op de komende lente, genieten van alle kleuren en geuren, de regen van de herfst, de kou van de winter, kijken naar het tv-programma “Gardeners’ World” op BBC2 op de vrijdagavond met daarin de actuele tuinklussen. In de tuin en de seizoenen ontmoet ik de schepping.

Eén prefatie (u weet wel, de inleiding van het eucharistisch gebed in de mis) verwoordt het heel mooi: “Gij hebt deze aarde geschapen met al wat zij bevat; Gij hebt tijdens en seizoenen ingesteld en de mens gemaakt naar Uw beeld.” En het gebed vervolgt met de oproep dat wij God mogen prijzen om het werk van Zijn handen.

Over eén zin uit die zelfde prefatie zullen we het komend jaar nog vaak samen nadenken: “Heel uw wonderlijke schepping hebt Gij aan hem (de mens) onderworpen: in uw Naam mag hij over alles heersen…”. Het lijkt er steeds meer op dat dát op wereldschaal desastreus lijkt uit te pakken. Met alle gevolgen van dien voor onze tijden en seizoenen. In ons Franciscusjaar is dat vast ook een punt van aandacht en een gespreksonderwerp.

Van parochianen uit Emmen kreeg ik ‘Hemelse bamboe’ mee, voor de kenners ‘Nandina domestica’. In de herfst verkleurt het mooi van zomergroen naar herfstrood. Ik zal er een mooi plaatsje voor zoeken. Laat de herfstkleuren maar komen!

 

pastoor Albert Buter

Deel dit artikel