Van Oost-Groningen naar Zuidoost-Drenthe

Op het moment dat  u dit leest, ben ik bezig met het afronden van mijn werkzaamheden. Maar er restte mij nog een ding te doen, namelijk de toren beklimmen van de kerk in Oude Pekela. De andere twee torens van onze kerken heb ik in de afgelopen jaren als eens met knikkende knieën beklommen vanwege hoogtevrees. Vanuit de toren in Oude Pekela had ik een schitterend uitzicht. Ik kon Nieuwe Pekela zien liggen, ik zag het Pekelderdiep en in de verte tussen de bomen zag ik Veendam en daarachter Hoogezand en Sappemeer. Aan de andere zijde zag ik de Blauwe stad, de polders  en Winschoten liggen. Ik zag de landerijen tussen Blijham en Bellingwolde met hun verbindingswegen en ontwatering kanalen.

De einder, de horizon fascineert ons allemaal. Iedereen zou denk ik genieten van het uitzicht over een weids landschap. Elke plaats heeft iets alledaags als we er doorheen lopen, maar als een stipje aan de horizon krijgt zo’n plaats iet magisch. De horizon wekt in ons een verlangen om daar te zijn, ginds in de verte: wat zou daar te vinden en te beleven zijn? De horizon trekt ons aan, wekt in ons het verlangen om verder te reizen. Dat moment is voor mij nu gekomen. Van Oost-Groningen reis ik verder naar Zuidoost-Drenthe waar ik per 1 juni benoemd wordt als pastoor van de Immanuelparochie.

Van de mensen die me dierbaar zijn geworden, heb ik deels al afscheid genomen. En voordat de verhuiswagen komt voorrijden, heb ik nog tijd om verder afscheid te nemen. Misschien dat ik nog eens een kerktoren in de parochie zal beklimmen. Ik zal dan uitzien over de omgeving die ik achter me laat en tegelijk kijk ik naar de horizon, naar een  wenkende toekomst in de Immanuel parochie en de plaats Coevorden waar ik zal gaan wonen.

Graag wil ik u bedanken voor de mooie en fijne samenwerking, het vertrouwen en de ruimte die ik heb gekregen om als pastor werkzaam te kunnen zijn in de afgelopen jaren.

Het gaat u allen goed!

Pastor Bernard Buit

Mijn toekomstige adres gaat worden:

Sint Jansstraat 10

7741 HB  Coevorden