Vanuit de serre

 

(een bericht uit het Kerkjournaal, een uitgave van de Protestantse Gemeente Winschoten en de Evangelisch Lutherse Gemeente Oost-Groningen)

 

“Op zondag 15 januari waren we als gemeente te gast bij onze katholieke zusters en broeders in de Sint Vituskerk aan de Langestraat.

 

Met deze dienst begonnen we de week van gebed voor de eenheid van de christenen.

 

Dit geïnspireerd door geloofsgenoten uit de staat Minnesota in de VS. Minnesota, dat ‘hemelkleurig water’ betekent, ligt in het noorden van de VS en grenst aan Canada. Belangrijke steden zijn Saint Paul en Minneapolis.

 

De staat is vijf keer zo groot als Nederland en er wonen nog enkele zogeheten ’Native Americans’, die wij vaak aanduiden als Indianen, zoals de Sioux en de Ojibwe.

 

Voor deze oorspronkelijke bewoners zijn water (als bron van leven) en stenen (als symbool voor de aarde waarop wij wonen) belangrijk en die kregen daarom een plaats in de viering.

 

Persoonlijk vond ik het mooi om samen met mijn collega, pastoor Albert Buter, voor te gaan en ook samen de zegen te zingen. Katholieke voorgangers zijn daar heel goed in. Ik heb daar de nodige aarzelingen, maar wat mij betreft smaakt deze ervaring naar meer.

 

Ik hoop daarom van harte dat we niet een jaar wachten met de volgende gezamenlijke dienst, maar misschien halverwege het jaar opnieuw samenkomen.

 

Ter plaatse hebben we elkaar nodig en ik juich de intensivering van samenwerking van harte toe”.

 

Ds. Bert L. van der Woude

 

Opbrengst collecte (Dienst voor de Eenheid)

 

De opbrengst van de collecte was € 354,00.  Daarvan was € 54,00 voor de onkosten van de dienst.

De Raad van Kerken heeft € 300,00 gedoneerd aan Amnesty International.

Hieronder staat het bericht dat zij verzonden naar aanleiding van de gift.

 

Hartelijk dank voor de financiële bijdrage aan Amnesty International! De éénmalige donatie van € 300,00 is gelukt. Met jullie steun kunnen we werk verrichten dat van onschatbare waarde is voor veel mensen die groot onrecht wordt aangedaan.

Gewetensgevangenen komen vrij, doodvonnissen worden omgezet, discriminerende wetten worden aangepast, marteling stopt, daders worden berecht.

 

De beide voorgangers zingen de zegebede.

De stenen liggen op het tafeltje. Daarnaast staat het doopvont met het water.

 

 

Ds. Bert L. van der Woude schrijft zijn bijdrage voor het Kerkjournaal vanuit de serre. Aan de overkant van de Marktpleinkerk staat “Ons Gebouw” waar allerlei activiteiten en vergaderingen plaatsvinden. Daar kunt u ook de serre vinden.

Deel dit artikel