Onbezorgde dag

 

Onlangs werd door onze parochiële caritas weer een zogenaamde “onbezorgde dag voor moeders” georganiseerd in de pastorie van Sappemeer. Het was een drukte van belang: er was een kapster, een nagelspecialiste, er werden bloemstukjes gemaakt, er kon kleding en speelgoed worden uitgezocht en natuurlijk was er koffie met wat lekkers en een hapje en een drankje. Dit alles juist bedoeld voor een groep moeders die het in het leven al niet zo gemakkelijk hebben. Het is een van de vele activiteiten van onze PCI, die op de achtergrond, juist in deze tijd, heel goed werk verricht.

 

Heeft u wel eens een onbezorgde dag? Ik weet niet hoe goed u het nieuws volgt, maar hoe meer ik dat doe op radio, televisie en de krant, hoe bezorgder ik word. Zal ik ze nog eens voor u opnoemen? We hebben de oorlog in Oekraïne met de onvoorspelbare dreiging uit het Kremlin, we hebben de wooncrisis, stikstofcrisis, klimaatcrisis, toeslagencrisis, watercrisis, asielcrisis, coronacrisis, zorgcrisis, aardbevingscrisis, jeugdzorgcrisis, personeelscrisis en ook nog een energie- en koopkrachtcrisis. Bent u daar nog? Leest u nou nog steeds verder? Bent u nog niet afgehaakt? En ik had u nog zo graag een onbezorgde dag willen geven. Het is geen wonder dat de mentale gezondheid van veel mensen, waaronder ook uitzonderlijk veel jongeren, onder druk staat.

 

Door Jezus worden we vaak opgeroepen om niet bezorgd te zijn. Maar zijn woorden “weest niet bezorgd” lijkt wel de meest genegeerde tekst in de Bijbel te zijn. Of is het een van de moeilijkste? In ieder geval is de meest voorkomende oproep in de Bijbel “wees niet bang.” Ik las ergens: “Geloof en twijfel gaan samen. Maar angst en geloof staan tegenover elkaar.” Jezus richt zich met zijn oproep tot de rijken en de armen. De rijken willen hun bezit behouden en vermeerderen en de armen zijn bezorgd voor hun dagelijkse levensonderhoud. De eerste groep wordt door Jezus uitgedaagd om “schatten in de hemel” te vergaren. De armen worden uitgenodigd om erop te vertrouwen dat hun inzet voor Gods Koninkrijk niet ten koste van hun eigen levensonderhoud zal zijn.

 

Misschien moeten we dan maar naar Paulus luisteren. Hij leerde ons al dat er drie dingen zijn die altijd blijven, terwijl alle andere dingen in ons leven voorbijgaan: geloof, hoop en liefde. Als we zorgen dat die drie zullen toenemen, zal ons leven steeds onbezorgder zijn. Ik wens u verder nog een hele onbezorgde dag!

 

pastoor Albert Buter

Deel dit artikel