Pinksteren

 

Wat blijft en bleef het lang koud dit voorjaar, vindt u dat ook?

Een gure noordenwind, nét geen temperatuur om buiten te zitten, te fris om zonder jas even een boodschap of de krant te halen (als je brievenbus tenminste buiten is).

En het is gek, als je koude voeten of handen hebt, dan lijk je van binnen ook wel wat koud te blijven.

Tegelijkertijd – al heb je het nóg zo koud, ’s winters op het ijs of in de sneeuw bijvoorbeeld, als het gezellig is, je ’in een goede geest’ samen bent, kun je zomaar warm van binnen worden bij vijf graden onder nul.  Het heeft dus alles met ‘de geest’ te maken – en dat precies is Pinksteren.

Pinksteren is die ‘warme windvlaag’ van Godswege die ons stimuleert en aanvuurt, die ons helpt en troost, die ons kracht geeft in onze (soms koude) handen en voeten om goede dingen te zeggen en te doen. Dingen die ráken en sterken.

Ooit zaten de leerlingen van Jezus ‘bang en koud’ bij elkaar – achter gesloten ramen en deuren – als het met Jezus niet goed afliep, kon het met hen ook nog misgaan – maar toen die warme windvlaag over hen kwam, de adem van God, het vuur van Gods Geest, zagen ze het weer zitten, kwamen ze in de benen en was er alle energie en vuur om het werk van Jezus voort te zetten. Zo is de eerste kerk ontstaan – de eerste christengemeenschap. Pinksteren.

Hopelijk is het, als u dit leest, al een beetje op temperatuur in ons land en hebben we de eerste zon in ons gezicht te pakken. Ik wens het u van harte toe… en komt ook het vuur van Gods Geest onze harten verwarmen om de kerk van ooit verder te leiden naar de toekomst.

Ik wens u van harte: ZALIG PINKSTEREN!!

 

Pastor Nellie Hamersma

 

 

Deel dit artikel