Wie is er nu de baas in het bisdom?
Op 26 augustus heeft het kathedraal kapittel pastoor Peter Wellen als diocesaan administrator gekozen. Hij is de officiële bestuurder van het bisdom tot aan het moment waarop een nieuwe bisschop de zetel in bezit neemt. De diocesaan administrator heeft niet dezelfde bevoegdheden als een bisschop. Ook het mandaat van de bisschoppelijk vicarissen is gestopt op het moment waarop de zetel vacant raakte.
Wat mag een diocesaanadministrator wel en niet doen?
Het kerkelijk wetboek zegt daarover: “Tijdens de vacatie van de zetel mag er niets veranderd worden.” Dat is kort en krachtig en betekent dat de diocesaan administrator en de gedelegeerden geen besluiten mogen nemen die het normale bestuur overstijgen of die voor de nieuwe bisschop nadelig zouden kunnen zijn. Je kunt het een beetje vergelijken met een demissionair kabinet dat over sommige onderwerpen wel mag besluiten en over andere onderwerpen niet. Zo mogen er in deze periode geen pastoors worden benoemd, maar wel kapelaans of parochie-administrators. Ook mogen er geen kerken aan de eredienst worden onttrokken, geen nieuwe (fusie)parochies worden opgericht of parochies opgeheven. Wel mogen trajecten die al in gang waren gezet en zich in een afrondende fase bevinden, worden afgewikkeld. Parochies kunnen dus gewoon doorgaan met alle dingen waar ze mee bezig zijn, alleen projecten waar echt een handtekening van een bisschop voor nodig is, moeten even worden aangehouden.
Hoe wordt een nieuwe bisschop gekozen?
De bisschoppen zijn de opvolgers van de apostelen. De Kerk gaat ervan uit dat het kiezen van een nieuwe bisschop geïnspireerd wordt door de Heilige Geest. In een besloten bijeenkomst stellen de leden van het kathedraal kapittel – het belangrijkste adviesorgaan van het bisdom – een lijst op met drie namen van kandidaten die zij geschikt achten om de nieuwe bisschop te worden. Deze zogeheten ‘terna’ is geheim en wordt alleen met de bisschoppenconferentie en de pauselijke nuntius in Nederland gedeeld. Zij kunnen er eventueel andere kandidaten aan toevoegen. De nuntius zorgt ervoor dat de uiteindelijke lijst met namen naar het ‘Dicasterie voor de bisschopsbenoemingen’ in Rome wordt gestuurd. Dit ‘ministerie’ van het Vaticaan doet een voordracht aan de paus. Die is vervolgens helemaal vrij om deze voordracht te volgen of toch heel iemand anders te benoemen.
Hoelang gaat dit traject duren?
Dat weet alleen Onze-Lieve-Heer. Daarom is het van belang dat we met z’n allen bidden voor de benoeming van een goede nieuwe bisschop voor ons bisdom.