veertigdagentijd

Veertigdagentijd

De veertigdagentijd is de periode van boete, bekering en gebed voor Pasen, lopend van Aswoensdag tot aan de avondmis van Witte Donderdag.

6e zondag van de 40 dagen:

Christenen in dienst van de mensheid

Mij door te bidden voor alle christenen, zodat zij bijdragen door gebed en broederlijke naastenliefde aan het herstel van de volledige kerkelijke gemeenschap ten dienste van de uitdagingen aan de mensheid.

Paus Franciscus – Januari 2017

5e zondag van de 40 dagen:

Voor de ouderen

Laat we onze ouderen niet vergeten, zodat zij, ondersteund door families en instellingen, hun wijsheid en ervaring kunnen inzetten bij de vorming van de nieuwe generaties

Paus Franciscus – December 2017

 

Een volk dat niet zorgt voor de grootouders en hen niet goed behandelt, is een volk dat geen toekomst heeft!
De wijsheid hoort bij de ouderen van dagen.
Het is hun taak om hun levenservaring, de geschiedenis van een familie, een gemeenschap, een volk door te geven.
Laat we onze ouderen niet vergeten, zodat zij, ondersteund door families en instellingen, hun wijsheid en ervaring kunnen inzetten bij de vorming van de nieuwe generaties.

4e zondag van de 40 dagen:

Sociale netwerken

Laten we samen bidden, opdat de sociale netwerken de eigen persoonlijkheid niet opheffen, maar dat zij solidariteit en respect voor de anderen in hun verschillen stimuleren.

Paus Franciscus – June 2018

Het internet is een geschenk van God, maar het is ook een grote verantwoordelijkheid. De nieuwe vormen van communicatie – de plaatsen van waaruit deze kan plaatsvinden, de verscheidenheid aan middelen – heeft een verbreding van de horizon, een verruiming van de blik met zich meegebracht voor heel veel mensen. Laten we gebruik maken van de mogelijkheden tot ontmoeting en solidariteit die de sociale netwerken bieden. En dat het digitale netwerk geen plaats van vervreemding is. Dat het een concrete plaats is, een plaats rijk aan menselijkheid. Laten we samen bidden, opdat de sociale netwerken de eigen persoonlijkheid niet opheffen, maar dat zij solidariteit en respect voor de anderen in hun verschillen stimuleren.

3e zondag van de 40 dagen:

De rijkdom van het gezin

Laten we samen bidden tot Jezus, zodat de belangrijke economische en politieke beslissingen het gezin beschermen als een schat voor de mensheid.

Paus Franciscus – Augustus 2018

Wanneer het over gezinnen gaat, komt mij vaak het beeld van een schat voor de geest.
Het huidige levensritme, de stress, de werkdruk en ook de geringe aandacht van de instellingen kunnen hen in gevaar brengen.
Het volstaat niet om te praten over het belang van gezinnen: het is noodzakelijk om concrete maatregelen te nemen en hun rol in de samenleving te ontwikkelen met een goed gezinsbeleid.
Laten we samen bidden tot Jezus, zodat de belangrijke economische en politieke beslissingen het gezin beschermen als een schat voor de mensheid.

2e zondag van de 40 dagen:

Voor een meer menselijke samenleving

Dat ieder kan bijdragen tot het algemeen welzijn en de opbouw van een samenleving die de menselijke persoon centraal plaatst.

 

1e zondag van de 40 dagen:

Dat we goed mogen omgaan met de schepping – een geschenk van God –
en haar beheren en beschermen, ook met het oog op toekomstige generaties.

Bron: https://thepopevideo.org/goed-omgaan-met-de-schepping/?lang=nl

 

Deel dit artikel