Chrismamis Leeuwarden

Wanneer:
5 april 2023 @ 19:00 – 20:00
2023-04-05T19:00:00+02:00
2023-04-05T20:00:00+02:00
Waar:
Dominicuskerk
Harlingerstraat 26
8913 CE Leeuwarden

De Chrismamis is de eucharistieviering in de Goede Week waarin de bisschop de sacramentele oliën wijdt.

Chrisma
In de ochtend van de ‘Donderdag in de Goede Week’ wordt in de kathedraal van elk bisdom of in een andere geschikte kerk een zogeheten chrismamis gevierd. Tijdens deze Mis – de liturgische kleur is wit – wijdt de diocesane bisschop voor het hele jaar het chrisma: dat is de olie die onder meer wordt gebruikt voor de zalving bij de sacramenten van DoopselVormsel en de Ambtswijdingtot priester en bisschop.

Andere oliën
Ook zegent de bisschop de olie voor de zieken en voor deelnemers aan het catechumenaat, de voorbereiding op het doopsel. Soms vindt de Chrismamis niet in de ochtend, maar in de middag plaats. Soms ook wordt de Chrismamis niet op de donderdag, maar op een eerdere dag in de Goede Week gevierd.

Priesterbeloften
Het is bij de Chrismamis de bedoeling dat zoveel mogelijk priesters uit het bisdom tezamen met hun bisschop voldoen aan het gebod van Jezus tot herhaling van het Laatste Avondmaal. De chrismamis benadrukt op deze wijze de nauwe verbondenheid van de priesters met hun bisschop, die in de Apostolische Successie staat. De homilie van de chrismamis roept de priesters op trouw te blijven aan de zending die zij bij hun wijding hebben ontvangen. Na de homilie hernieuwen de priesters, als teken van hun trouw, de beloften die zij bij hun wijding aan de bisschop hebben gedaan.

bron: https://kro-ncrv.nl/katholiek/encyclopedie/c/chrismamis