VOL

 

Het is een woord dat deze maanden van 2022 weer volop gebruikt wordt: het woord vol: de wegen en treinen zijn overvol, door instroom van vluchtelingen zijn asielzoekerscentra bomvol, ondanks de hoge energieprijzen en de dure boodschappen zijn straten en winkels en onze tassen tjokvol, ook kerstmarkten en kerstvieringen: voller dan ooit. Na de coronapandemie is een nieuwe tijd aangebroken. De agenda’s zijn weer vol – we verlangden ernaar toen alles dicht was, maar het geeft ook botsingen, stress en hoofdpijn, het geeft ook drukte en gezelligheid, juist omdat oorlog en crisis ons bezighouden.

Nu Kerstmis nadert en het nieuwe jaar al volop afspraken opeist, willen we ons bezinnen op waar we mee bezig zijn – op wat we beleven, op wat ons te doen staat, op hoe ons geloof daarin plaats heeft. We zouden bijna vergeten dat we als christenen vol zijn van een blijde boodschap die de basis is van alles, die de wereld goed kan doen, die ons tot rust brengt en ons de weg kan wijzen.

Het Kerstverhaal laat ons zien hoe het voelt als alles VOL  is en niemand plaats heeft in de herberg. Hoe pijnlijk…

Hopelijk raken de kerstliederen, die deze weken door de straten klinken, ons zó, dat we begrijpen dat die vredesboodschap van het Kind van Bethlehem voorrang krijgt op alles wat onvrede geeft, op wat ons belast, op angst voor de toekomst en zorgen om elkaar.  Het is immers een boodschap die mensen al eeuwenlang inspireert, troost, uitdaagt en bemoedigt. Wat hoop ik dat die boodschap ook de Oekraïners en Afghanen, de vluchtelingen in Ter Apel en elders, ráákt en vertrouwen geeft dat het ooit goed komt.

Elk kind zou ergens thuis moeten zijn, elke mens ergens onder dak, voor iedereen ruimte.

Wat hoop ik voor u en voor de wereld dat Kerstmis een ‘feest’ mag zijn: vol hoop en vol vertrouwen “vrede op aarde voor alle mensen” ook wáár wordt.

Zalig Kerstmis voor u allen

en voor 2023: V: vrede     O: ontmoeting       L: liefde

Pastor Nellie Hamersma-Sluis

Deel dit artikel